Evelyn Nesbit a fost un model cu mare faima acum mai bine de un secol. Ea a revoluționat viața culturală și s-a impus grație unei frumuseți supranaturale, a unui farmec deosebit, un instinct infailibil de modă, o rezistență de oțel și un sex-appeal foarte apreciat de bărbați. Nu orice model devine „super-”, ea reprezintă și oferă o imagine a unui moment în timp, fiind mereu în epicentrul vieții culturale la modă din anii ei. Fiecare deceniu își are corpurile sale – Evelyn Nesbit este primul corp care a înnebunit lumea modei! 

La începutul secolului XX, primul supermodel care a existat vreodată în lume își savura faima – Evelyn Nesbit, o frumusețe suplă, cu părul vâlvoi, originară din Philadelphia a devenit cel mai căutat model de modă din America în Epoca sa. Viața ei a fost turbulentă și plină de evenimente, precum și faima. Cea din urmă a atins punctul culminant când Evelyn a fost implicată într-o crimă, ceea ce atunci s-a numit „procesul secolului”.

nesbitNesbit a întruchipat epoca ei în mai multe moduri. La sfârșitul secolului al XIX-lea a fost o perioadă de plin de farmec și creștere economică rapidă în SUA, dar a fost, de asemenea, și o eră de sărăcie considerabilă pentru mulți imigranți din Europa. Nesbit, în timpul vieții sale a cunoscut ambele părți. A venit dintr-un mediu modest din Scoția în Tarentum, Pennsylvania, iar după ce tatăl ei a murit, lăsând datorii multe, mama sa a luptat pentru a sprijini familia.

Tânăra Evelyn s-a lansat în modeling încă de la vârsta de 14 ani, fiind o cale de ieșire din sărăcie pentru întreaga familie. Din momentul venirii sale la New York în 1900, creșterea ei a fost meteorică. Luată sub aripa unui mare patron de revistă, Nesbit a fost în curând cel mai cerut model din New York. Ea a fost sursă de inspirație pentru numeroase opere de artă, inclusiv faimoasa „Inocence” a sculptorului George Grey Barnard. Era un chip cunoscut pentru coperțile multor reviste și jurnale de frumusețe ale acelor ani: Vanity Fair, Harper Bazaar, Ladies Home Journal, iar fața ei a reclamat aproape orice: de la creme de față la pastele de dinți, menționează sursa.

evelyn

Față netedă, chipul mereu tânăr i-au creat lui Nesbitt prezența continuă și pe cărți poștale, cărți de tutun, calendare și timbre. Ea a pozat pentru ilustratori în diverse costume: ca nimfă din lemn, ca țigancă, ca o zeiță grecească, ca o fată gheișă. Deși era mereu îmbrăcată, imaginile rezultate avea aproape întotdeauna un aspect sexual, acest fapt contribuind și mai mult la popularitatea și celebritatea lui Nesbit.

evelynFotografia a fost doar începutul, iar când Nesbit s-a aventurat în acest nou mediu, ca un „model viu”, succesul ei a venit instant. Imaginea ei vindea tot, era generatoare de vânzări masive de ziare și a devenit instantaneu recunoscută de tot publicul. Astfel, Evelyn Nesbit a devenit un simbol al epocii sale, întruchipând perfect paradoxurile oricărei vârste. Era numită de Paula Uruburu, autor al unei biografii a lui Nesbit, „american Dream Girl”, subliniind că „chipul ei a fost norocul ei”.

Nesbit a fost și o mare controversă la capitolul bărbați. Ea a fost martorul „vedetă” într-un proces plin de detalii șocante despre relațiile ei cu bărbații, doi dintre cera au pretins că-i abuzaseră. Mama lui Evelyn a fost acuzată că își prostituează fiica ei, iar presa a numit-o „fata din leagănul de catifea roșie”, cu referire la detaliile unei relații în care ea fusese implicată. Din cauza cantității imense de publicitate atrase asupra cauzei, jurații au fost nevoiți în premieră pentru SUA să apeleze la închisoare pe viață într-un spital de nebuni. Zeița sexy a Americii nu se dă bătută și nu cade victimă imaginii create, din contra, începe să scrie poezii și publică două cărți de memorie.

evelyn

Despre ea s-au scris biografii, s-au turnat filme și s-au jucat spectacole de teatru. Cea mai recentă amintire despre Evelyn s-a produs în 2010, când personalitatea ei se pare că a influențat serialul de televiziune „HBO Boardwalk Empire”, și anume pe personajul Gillian, care se bazează vag pe Nesbit. Moștenirea Evelyn Nesbit trăiește continuu și probabil, va continua să facă acest lucru – cine știe, poate chiar mai mult decât cea a supermodelelor care i-au urmat calea.

Foto: wikipedia.org, doctormacro.com

Distribuie articolul: