Fie că i-a fost uşor sau mai greu, pentru orice femeie cu o sarcină sănătoasă cele nouă luni de zile zboară pe neobservate. Ba mai mult, cele mai norocoase dintre gravide conştientizează că poartă un copil abia în timpul travaliului, când durerile de nedescris îţi prevestesc că viaţa ta în câteva ore va fi dată peste cap definitiv. Câteva lucruri demne de luat în seamă, din perspectiva mamelor cu experiență: Este adevărat, până şi cea mai performantă clinică nu-ţi va oferi căldura de-acasă, dar cele trei zile obligatorii de stat în spital sunt binevenite pentru orice mamă. Şi asta pentru că, în afara sfaturilor şi îngrijirilor medicale de care trebuie să aibă parte proaspetele mămici, mai au şi acea intimitate şi linişte care le aduc înapoi pe pământ şi intermediază legătura dintre mamă şi prunc. Clipe în şir stai şi te minunezi de această nouă suflare mult aşteptată, urmărind atent cum doarme, cui îi seamănă, cât de delicat îşi mişcă mânuţele şi, în sfârşit, cum plânge.

Din păcate, multe mame renunţă astăzi foarte uşor la alăptare, din diverse motive. Dar oare poate fi ceva mai frumos pe lume decât să-ţi ţii la piept copilul hrănindu-l, nemaivorbind de cât de înduioşătoare este această imagine pentru cei dragi? Nu este ceva supranatural să alăptezi, trebuie doar să ştii că durează ceva timp până se va maturiza laptele şi-i va fi suficient pruncului tău. Încearcă să nu renunţi pentru că plânge prea mult sau ai dureri de sâni (există soluții și aici, dar vom aborda tema în alt articol). Crede în tine şi nu-ţi lipsi copilul de cea mai importantă sursă de alimentare şi creştere sănătoasă.

Acasă, mare zarvă: voi – părinţi, ei – bunici, multă lume, bucurie, parcă şi mirosul casei e altul. Unde mai pui că vezi haine minuscule şi scutece peste tot. Şi iarăşi sunt amintite şi cinstite vremurile când eram noi prunci, fără scutece, fără maşini de spălat, fără internet şi fără multe alte comodităţi. Gălăgia cea mare va dura cam două – trei luni, după care fiecare îşi va vedea de treaba sa, inclusiv tu, mamă cu acte în regulă.

Deşi e greu la început, fiecare mamă ar trebui să renunţe în scurt timp la ajutoarele celor apropiaţi, exceptând tatăl copilului şi să insiste a se descurca singură, bazându-se pe instinctele sale şi pe sfaturile profesioniştilor. Mai târziu, veți înțelege de ce. Nu e nevoie de cărţi, internet sau alte răspunsuri, fiecare copil e o personalitate aparte, învaţă-l zi de zi şi vei descoperi în curând că te descurci de minune.

Iată că a venit şi ziua în care ţi-ai amintit de serviciu în sfârşit. Îţi suni colegele, înţelegi cât de departe eşti acum de toate evenimentele şi desigur auzi întrebarea inevitabilă: „Când revii?”. La început, termenul de trei ani îţi pare unul imens, exagerat, dar pe măsură ce creşte odoraşul, gândul despărţirii te face să tragi de timp cât mai mult.
Din păcate, în ţara noastră, este foarte greu să întreţii o familie atunci când doar unul munceşte, în timp ce alocația pentru copil este în majoritatea cazurilor nesemnificativă. Din acest motiv, deseori mamele optează să revină la muncă în câteva luni, apelând la bone sau în cele mai bune cazuri la apropiaţi.

Mai există şi o altă categorie de mame care procedează la fel, dar din alte motive. În dorinţa de a-şi menţine sau dezvolta poziţia profesională şi materială, ele își reiau serviciul fără a înţelege, de fapt, că primul an de viaţă al copilului duduie de momente irepetabile. Acesta se schimbă de la o zi la alta tot mai mult, iar tu, ca mamă, meriţi din plin să savurezi aceste transformări clipă de clipă. Nimeni, dar absolut nimeni nu se va descurca mai bine şi nu va avea grijă mai mare decât mama. Străduiește-te să fii alături de pruncul tău acasă măcar un an de zile.

Oricum, primul an trece pe neobservate. La timp liber nici nu visa, însă nu uita să iei cu tine o carte bună atunci când ieşiţi la plimbare.
E uimitor să te regăseşti în trăsăturile şi caracterul copilului tău, dar şi mai frapant este să urmăreşti cum răsare şi evoluează o minte de om, bucată din tine, chiar sub ochii tăi. Acum începe partea mai interesantă şi activă a concediului tău maternal. După un week-end petrecut în familie, soţul îţi mărturiseşte că ai dreptate atunci când îi spui că oboseşti mai mult ca el, chiar daca stai acasă, iar el munceşte zi de zi.

Dacă perioadele de somn din timpul zilei ale copilului tău sunt fixe deja, ai undă verde la diferite activităţi. Lasă internetul, fă-ţi un regim de maxim o oră pentru calculator – e foarte ademenitor, dar nu te ajută cu mare lucru. Nu uita că te-ai ales cu câteva kilograme în plus şi că trebuie să arăţi bine alături de un copil atât de dragălaş. Mai mult, acum ai timp să înveţi ceva nou. Toate mamele astăzi sunt pline de inventivitate, descoperă ce ţi-ar plăcea să faci din activităţile handmade. Savurează somnul de dimineaţă alături de această mică suflare, căci foarte curând acesta va deveni un lux.

Și iată că într-o zi, te pomeneşti că a început numărătoarea inversă. Mai sunt câteva luni de concediu şi nu-ţi rămâne altceva decât să-ţi faci socoteala pentru cel de-al doilea. Cu siguranţă va fi mai uşor, aşa că nu ezita prea mult!

Distribuie articolul: