Feodosia Bunescu este primăriţa care timp de şase ani a reuşit să schimbe perspectivele satului natal. De când se află la cârma Băhrineştiului, aceasta experimentează un lucru unic în Moldova. Lunar, ea alege câte 12 oameni din sat care împart cu ea obligaţiile şi drepturile de la conducerea primăriei. Pentru acest proiect inedit, Băhrineştiul  a fost supranumit „Satul cu 12 primari”.

Cei 12 primari sunt  sursa care-ţi garantează o localitate europeană

Cu trei ani în urmă, Feodosia Bunescu a reinventat democraţia directă. Primăriţa a găsit o metodă ca să-i mobilizeze şi motiveze pe oamenii din sat să-şi dorească o viaţă mai bună.Femeia le-a oferit posibilitatea locuitorilor să fie şi ei primari. La începutul fiecărei luni, ea  alege 12 ajutoare, iar aleşii fac o şedinţă prin care pregătesc planul de muncă. „Când ai resurse informaţionale, materiale şi oameni competenţi, devii practic obligat, în calitate de persoană cu o funcţie de decizie, să utilizezi aceste bunuri ca să ajuţi comunitatea. Mă simt obligată sa fac aceste lucruri.”  

Primăriţa este convinsă că o localitate se poate dezvolta doar dacă oamenii fac o echipă. Pensionari, tineri, proaspete mămici, persoane cu dezabilităţi, cu toţii s-au învăţat să scrie proiecte ca să dezvolte localitate în care locuiesc.

“Nu trebuie să stai cu mâna întinsă la stat”

Primăriţa Bunescu nu stă niciodată pe loc. În şase ani a reuşit să  aducă în localitate peste 7 milioane de lei, bani câştigaţi din proiecte europene. Ea a construit un parc  în centrul satului, a reparat primăria, biserica şi şcoala, a conectat localitatea la internet WI-FI şi acum se ambiţionează să tragă o conductă de apă. Feodosia Bunescu este sigură că oamenii nu mai trebuie să muncească pentru un salariu garantat de stat, ci trebuie să atragă investiţii din străinătate.

Uniunea Europeană este gata să dea bani cu nemiluita, important este ca primarii să găsească metoda de a atrage aceşti bani. Băhrineştiul este deja o autonomie, noi nu depindem de guvern sau de banii lor, pentru că mereu suntem în căutarea proiectelor potrivite localităţii noastre “. 

A creat condiţii pentru ca o mamă plecată să revină alături de copii săi

Datorită iniţiativei de a schimba lunar cârma conducerii, mulţi din locuitori au renunţat să plece în străinătate. Mai mult  ca să ajute comunitatea, primăriţa a început să se ocupe şi de unele cazuri în particular. Femeia a reuşit să readucă o mamă la copii ei acasă.  Copii stăteau ziua la orfelinat, iar seara aduşi acasă unde îi aşteptau un tată bolnav.     „Am discutat de mai multe ori cu mama copiilor să se întoarcă lângă ei, dar nu-i puteam oferi niciun post vacant de muncă. S-a rezolvat după ce am reparat grădiniţa din sat şi am avut nevoie de mai multe angajate. Deşi, cu un salariu modest, femeia a revenit acasă şi este alături de copii săi,”  conchide Feodosia Bunescu.

 „ … petrece mai mult de 16 ore pe zi la primărie”

Primăria a devenit pentru fosta profesoara, Feodosia Bunescu cea de a doua casă. Aici ea îşi petrece mai mult de 16 ore pe zi. Soţul şi copii s-au obişnuit deja cu absenţele ei de acasă. Şi de sărbători, pe la ora 22.00 primăriţa poate fi  văzută lucrând în biroul său.

Localnicii în ajunul sărbătorilor de iarnă au creat obiceiul de a trece seara pe la primărie, ca să afle despre realizările satului din decursul anului. „Este un obicei frumos, care deja de mai mulţi ani s-a înrădăcinat la noi în sat. Singurii care au de suferit sunt copii şi soţul meu, care permanent trebuie să mă aştepte. Îi înţeleg foarte bine de ce în campania electorală din 2011 mi-au urat să nu câştig la alegeri”,  schiţează un zâmbet, Feodosia Bunescu. Cu toate acestea, primăriţa de Băhrineşti rămâne perseverentă. „Nu mă opresc aici nicidecum”, afirmă şefa administraţiei locale. În viitorul apropiat ea îşi propune să construiască drumul Băhrineşti-Floreşti şi să deschidă un „Centru de consultanţă în dezvoltarea afacerilor în mediul rural”.

 

 

Distribuie articolul: