Primari din diferite localități ale Republicii Moldova s-au alăturat inițiativei globale a Organizației Națiunilor Unite COMMIT, organizând un flash mob prin care se angajează să întreprindă acțiuni împotriva violenței față de femei și fete la nivel local. Astfel, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Congresul Autorităților Locale și Organizația Națiunilor Unite au lansat campania ”16 Zile de Acțiuni Împotriva Violenței în Baza de Gen”, organizată la noi pentru al 13-lea an consecutiv

„Suntem  îngrijorați de cazurile de violență în comunitățile noastre. Prin acțiunea de astăzi, ne angajăm să întreprindem acțiuni concrete pentru combaterea acestui fenomen”, a spus Ludmila Ceaglîc, primarul satului Calfa, raionul Anenii Noi. ”Voi munci în continuare pentru a informa femeile din sat, în special pe cele din familii social-vulnerabile, despre cadrul național legal existent în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice și existența ordonanțelor de protecție. Este foarte important ca femeile din satele Moldovei să știe că ele pot fi protejate de lege.”

Conform unui  studiu al Biroului Naţional de Statistică, realizat cu sprijinul ONU și Guvernului Suediei, 63 % din  femeile din Moldova au suferit pe parcursul vieții cel puţin una din formele de violenţă (fizică, sexuală, psihologică) din partea soţului/partenerului. Peste jumătate din copiii cu vârsta de 6-7 ani sunt supuși pedepsei fizice, iar 16.4 % din părinți își bat copiii care nici nu au atins vârsta de un an.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga i-a chemat pe toți să se alăture mișcării globale de combatere a violenței. ”Sprijinul și implicarea activă în cadrul Campaniei a diferitor parteneri, în special a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), denotă fortificarea eforturilor comune și reprezintă o voce puternică pentru schimbări de comportament, atitudine și acțiuni concrete în vederea combaterii violenței în bază de gen, în special la nivelul fiecărei comunități în parte”, notează Buliga.

Națiunile Unite salută inițiativa CALM de a localiza campania globală a Secretarului General ONU de stopare a violenței în comunitățile din Moldova. Republica Moldova este prima țară care transpune angajamentele globale în acțiuni la nivel de comunitate”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova. “Noi, de asemenea, salutăm acțiunile proactive ale Guvernului Republicii Moldova, care vin să răspundă recomandărilor Comitetului  CEDAW. Împreună cu partenerii noștri, familia ONU va continua angajamentele sale de promovare a drepturilor femeilor și fetelor și împuternicire a acestora în toate domeniile.”

Amintim că Republica Moldova s-a angajat să pună capăt violenței împotriva femeilor prin ratificarea Convenției ONU privind eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeii (CEDAW) și adoptarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Agențiile ONU în Moldova sprijină Guvernul în revizuirea și consolidarea cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii violenței, crearea serviciilor și echipelor multidisciplinare de asistență pentru victimele violenței, instruirea  profesorilor, medicilor și poliției în recunoașterea semnelor de abuz sau violență și acțiunile care urmează a fi întreprinse după depistarea acestora. 

Distribuie articolul: