Amplasat la intersecția a două străzi importante din Chișinău, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, inițial a fost proiectat să arate altfel, menționează AGORA.md. Cel puțin asta relevă o fotografie a primei machete a statuii care-l întruchipează pe domnitor. 

Ideea proiectării monumentului a aparținut generalului Vasile Rudeanu, Comandant al Corpului III Armată din Chișinău. Acesta l-a îndemnat pe sculptorul Alexandru Plămădeală să o realizeze, transmite Agenția Națională a Arhivelor.

O machetă din ghips a Monumentului domnitorului Ștefan cel Mare. Sculptor Alexandru Plămădeală. Foto: Agenția Națională a Arhivelor

Lucrările au luat startul în anul 1924. Procesul de creație a durat ceva timp. În fondul arhivistic menționat, printre mai multe imagini care au surprins activitatea din atelierul Școlii de Belle Arte, se păstrează și fotografii ale proiectului inițial, precum și cele ale proiectului final ale monumentului.

Secvență de la montarea monumentului. Anul 1925.

Alexandru Plămădeală a ales locul amplasării operei, la intersecția a două străzi importante și a supravegheat procesul instalării soclului și a monumentului. Soclul a fost clădit din piatra adusă de la cariera Cosăuți, județul Soroca. Extragerea blocurilor a fost efectuată de către maistrul pietrar Ion M. Șindilă din acea comună.  Meșterul s-a angajat să mai confecționeze alte 14 vaze decorative și doi piloni din piatră, care trebuiau să constituie complexul arhitectural.

Lucrările de extragere a blocurilor au durat 5 luni, aprilie – septembrie 1925. Până la Gara Florești blocurile au fost transportate pe remorci cu roți de fier și sistem de frânare, trase de boi. De acolo, cu cheltuiala statului, au fost încărcate în 43 vagoane a câte 15 tone fiecare și aduse la Chișinău.

Secvență de la montarea monumentului. Anul 1925.

Statuia de 5,2 m a fost turnată în bronz la București, în atelierul V. Râșcanu. Bronzul, prin intermedierea generalului Rudeanu, a fost oferit de către Ministerul de Război și provine din topirea a 6 tunuri obținute drept trofee în Războiul pentru Independența României 1877 – 1878.

Sursa: AGORA