Primul festival „Bostaniada” va avea loc duminca aceasta, în Lozova. Festivalul va promova cultura dovleacului şi calitatea produselor alimentare autohtone, gătite sau în stare proaspătă. Evenimentul este organizat de Asociaţia Demetra Studio şi Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova. În trecut dovleacul era cultivat şi folosit în perioada de iarnă, de post, până primăvara târziu ca o legumă nutritivă, dar şi folosit în gospodăriile rurale în calitate de container, plută şi vas pentru băuturi. Mai recent, calităţile nutritive ale dovleacului de iarnă au fost redescoperite în Europa Occidentală, cu ajutorul bucătarilor celebri italieni, iar în rezultat, fermierii au posibilitatea să crească o cultură foarte rentabilă, iar publicul larg se poate bucura de o legumă locală, gustoasă şi diversă pe timp de iarnă.

Festivalul va prezenta dovleacul în toate formele şi funcţiile lor posibile: crud, pentru a fi cumpărat; pregătit sub formă de bucate fierbinţi şi reci; precum şi utilizarea casnică – ca lanternă, ca ornament, ca vas pentru vin sau ca instrument muzical (sunătoarea).

Programul festivalului include:
1. „Gastronomie”: tarabe de vânzare a produselor alimentare gata pentru consum, grătare – de pregătire profesională a bucatelor din carne (frigărui, mici, legume la grătar), teatrul gastronomic cu prezentare şi degustare a bucatelor din dovleac de iarnă, prezentarea şi vânzarea cărţii de reţete „Dovleacul Minune”, teatrul gastronomic cu oferirea supei din dovleac, în ceaun mare la foc.

2. „Muzică şi agrement” pe scenă: DJ cu muzică de sărbătoare, fapt care ar prezenta punctul-atracţie al evenimentului, momente de agrement, joc pentru adolescenţi şi copii cu deficienţe şi din familii defavorizate.
3. „Piaţa producătorilor agricoli”: Expoziţii individuale de dovleci de toate formele, culorile şi dimensiunile, procurarea acestora, concursul celui mai greu bostan.
4. „Piaţa meşteşugarilor”: comercializare de produse tradiţionale utile în gospodărie, textile şi de vestimentaţie, ateliere de artizanat (împletitul în lozie, ţesutul în război).
Alte elemente distractive: expoziţia de dovleci comestibili şi decorativi, rugul satului, luminiţele Bostănăriei (lanterne din hârtie).

Evenimentul va avea loc duminică, 28 octombrie, orele 12- 18:00, în satul Lozova, raionul Străşeni.

Distribuie articolul: