Pui încă un tacâm la masă şi trebuie să-l întrebi de sănătate. Nu îl vezi, dar ştii că e acolo. Trebuie să vorbeşti şi să te joci cu el, că de alt fel se supără cel mic. Este vorba despre prietenul imaginar al copilului. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Oregon (SUA) a arătat că 65% din copiii cu vârste de până la șapte ani au avut sau au un prieten imaginar. Cum trebuie să se comporte părinţii cu aceşti prieteni și dacă el prezintă sau nu un pericol pentru sănătatea copilului, aflăm de la psihologul Ludmila Şchiopu.

Ce este un prieten imaginar?

Prietenul imaginar apare la copii care au o imaginaţie bogată. De cele mai multe ori, aceşti prieteni sunt nişte personaje îndrăgite din film sau din desene animate. Prietenii imaginari sunt modele pentru copii şi ei pot face tot ce nu pot face copii în realitate. De cele mai multe ori prietenii imaginari îi însoţesc pe copii oriunde aceştia ar merge. Prietenul imaginar poate apărea sub diferite forme: poate fi o jucărie preferată, poate fi un om sau un copil care să-i asemene la chip copilului. Se poate întâmpla ca cel mic să-i atribuie prietenului imaginar şi calităţi diferite pe care el le are, spre exemplu dacă el este cuminte, atunci prietenul imaginar ar putea fi obraznic şi, de cele mai multe ori, dă vina pe prietenul imaginar când face chiar și cele mai mici boacăne.

Când apare un prieten imaginar?

Prietenii imaginari de cele mai multe ori apar la copii care sunt singuri în familie şi care sunt foarte energici, dar aceasta nu este o lege, pentru că prietenii imaginari pot apărea şi la copii care au fraţi şi surori, dar care au o imaginație bogată. Cel mai des, prietenul apare la vârsta de trei ani, atunci când deja copilul poate vorbi, aceşti prieteni îşi fac loc în viaţa lor, dar şi a noastră. Cel mai important este să nu ne speriem de ei. Prietenii imaginari vin ca o necesitate de socializare a copilului şi de aceea nu trebuie să-l îndepărtăm.

Cum trebuie să se comporte părintele cu prietenul imaginar?

În primul rând, nu trebuie să se alerteze. Părintele trebuie să afle ce face acest prieten imaginar în viaţa copilului său şi când vine mai des? Unii copii folosesc acest prieten ca să atragă atenţia asupra lor. Comunicaţi cât mai des cu copilul şi oferiţi-i clipe de tandreţe. De cele mai multe ori, aceşti prieteni, cu timpul, dispar singuri. Este o normalitate ca un copil deştept să aibă un prieten imaginar. Studiile au demonstrat că cei care au prieteni imaginari, atunci când cresc, devin oameni imortanţi.

Când prietenul imaginar nu mai este o normalitate?

Un prieten imaginar poate să existe în viaţa copilului până la vârsta de zece ani. Dacă un copil, care a ajuns la etapa pubertară, continua să vorbească cu cineva din imaginaţie, atunci copilul trebuie consultat obligatoriu de un medic sau un psiholog.

 

Distribuie articolul: