Pole dance-ul sau dansul la bară este o artă care pune în valoare feminitatea prin prisma coregrafiei. Confundat deseori cu striptease-ul, pentru că își are originile în acest dans, pole dance presupune mai degrabă o simbioză dintre sport și grație, un fenomen de dans și fitness. Dacă vă întrebați de unde știu fetele să îl practice și cine le instruiește, aflați că există antrenoare speciale, iar această muncă nu este una tocmai foarte simplă.

Mariana Castraveț are 26 de ani și practică pole dance deja de peste cinci ani. Deși are studii de designer vestimentar, Mariana e prietenă mai degrabă cu bara de dans, decât cu creionul, iar acest lucru i-a adus împlinirea ca dansatoare. Secretul acestui tip de sport, dar și riscurile lui, ni le dezvăluie mai jos antrenoarea acestui sport din țara noastră – Mariana Castraveț.
Sportul care îi poate împlini pe cei care au au reușit de mici să facă balet
Mariana CastravetPasiunea pentru dans a apărut încă în școală, unde am studiat mai multe stiluri de dans, am studiat la școală de arte „Alexei Stârcea”. După finisarea studiilor am mers la diverse cercuri de dans, până am descoperit stilul pole dance, care mi-a plăcut mult prin originalitatea și gradul de dificultate al său. Pole dance-ul este o alternativă pentru cei care vor să facă gimnastică sau balet, dar nu au început de mici; este o ocazie de a-și realiza visul în mod profesionist chiar și după 20 de ani. Cel mai mare avantaj este faptul că nu există limită de vârstă la competițiile de Pole Dance.
Cel mai greu este să scăpăm de prejudecata și asocierea lui cu striptease-ul
Pole dance-ul este un sport nou, apărut în lume aproximativ în 2004-2006. Inițial s-a făcut cunoscut în Australia și era inspirat din striptease. Include în sine elemente complicate din gimnastică și dans, îndeplinite sub muzică într-un mod artistic. În țara noastră a ajuns mult mai târziu, însă ceea ce mi-aș dori eu este să devină mai popular și să nu fie însoțit de prejudecățile că ar fi ceva pervers și de rușine. Multe fete se rușinează să spună rudelor sau prietenilor că frecventează acest gen de dans, deși îl practică doar ca sport.
Mariana Castravet
Restricții nu are, însă e nevoie de o pregătire fizică foarte bună

Mariana CastravetPole dance-ul este un sport complicat, dar poate fi practicat de oricine care este gata să depună o doză mare de efort. Restricții sunt doar față de cei care le este contraindicat efortul fizic din cauza problemelor de sănătate. Este evident faptul că o pregătire fizică prealabilă sau practicarea dansurilor, a gimnasticii în trecut poate duce spre succese mari într-un timp mai scurt. Dezvoltă elasticitatea, coordonarea, ritmul și suplețea corpului.

Vreau să merg la competiții și să predau workshop-uri peste hotare

Practic pole dance de 5 ani și jumate și am predat la circa 200 fete acest sport. Puține au avut răbdarea să frecventeze îndelungat, dar și să progreseze în acest domeniu. E tipul de sport care m-a ajutat să devin mai puternică fizic și să îmi pot evalua capacităților corpului meu. Studiile în design vestimentar m-au dezvoltat din punct de vedere artistic și m-au ajutat ca în dans să mă mișc mai bine în spațiu, să pot să  alcătuiesc unele coregrafii cu accente plasate potrivit, dar și artistic.

Mariana Castravet

Planific să merg anul acesta la mai multe competiții internaționale de pole dance. În Moldova până când nu avem astfel de competiții, însă poate este o nișă bună de dezvoltat pe viitor. Mi-aș dori, de asemenea, să predau workshop-uri peste hotare.

Distribuie articolul: