Dacă pe vremuri să lucrezi într-un alt domeniu decât cel de formare era un lucru foarte straniu, astăzi e tot mai întâlnit. Mulți aleg să facă studii într-un domeniu și ajung să muncească în cu totul altul. Ce specializări au unii prezentatori TV de succes de la noi, afli în cele ce urmează. Pentru mulți jurnaliști, facultățile care formează asemenea cadre nu mai sunt demult o obligativitate. Tot mai des se vehiculează, în rândul celora care fac presă, ideea că este mult mai util să te specializezi într-un anume domeniu și apoi să devii jurnalist. Lucrul tău va fi unul mult mai calitativ, iar jurnalism poți învăța și la niște cursuri specializate de câteva luni sau chiar din mers, în câteva săptămâni.

Au studiat Limbi Străine, dar o practică pe cea maternă

Cunoscute prezentatoare de Televiziune de la noi au la activ Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Nume precum cel al Nataliei Cheptene (Acasă TV Moldova) ne sunt foarte cunoscute pentru emisiunile de divertisment populare la televiziunile la care lucrează. Am aflat că Rusalina Russu (Moldova 1), o altă prezentatoare a emisiunilor de divertisment, este absolventă de actorie (AMTAP). Cât de bine se descurcă la microfon acestea, rămâne să judece telespectatorii.

 

Inginerii știrilor

Dorina Gherganov (Moldova 1), prezentatoare al principalului buletin de știri – MESAGER, dar și reporteriță, a absolvit facultatea de Inginerie Economică și Business la UTM. Doi ani a lucrat în domeniu, iar Școala de Studii Avansate în Jurnalism i-a schimbat direcția către televiziune. Tot inginer de formare este și managerul de redacție Dumitru Ciorici (UNIMEDIA). Dumitru a fost student pe băncile UTM-ului la Facultatea de Radioelectronică și Telecomunicații. Experiența sa de vreo șapte ani în ONG-le de media și cea de jurnalist la ziarul „Asta Da” îi sunt utile zilnic.

 

Defectolog fără defecte la știri

Aurelia Vasilică (Prime) a absolvit Facultatea de Defectologie (n.r. Ramură a pedagogiei care are drept obiect de studiu metodele de educație a copiilor cu defecte fizice sau intelectuale) a Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Are și un master pe care l-a făcut la Academia de Administrare Publică. Recunoștința și laurii îi câștigă din prestanța la TV: deține premiul „Antena de Aur” – cel mai bun prezentator de ştiri (2003) și medalia „Mihai Eminescu” (2004).

 

Filologi cu microfonul în mână

Aici ar fi multe nume de citat, însă printre cele mai cunoscute sunt: Valeriu Frumusachi (Prime), Constantin Cheianu (Jurnal TV), Vera Nastasiu (Noroc Media), Lorena Bogza (Pro TV). Toți au studii în filologie, însă fiecare dintre ei a evoluat separat în cariera jurnalistică, acumulând experiență și înregistrând succese remarcabile. Meritele și popularitatea vorbesc despre ei, iar numele acestor jurnaliști se autoidentifică deja cu proiectele și realizările lor.

 

Au DREPTul să stea în fața camerei

Nata Albot (Jurnal TV), una dintre cele mai cunoscute producătoare și prezentatoare TV din țară la moment, a absolvit Facultatea de Drept. Aceasta a profesat doar în primii ani, însă declară că facultatea i-a fost și îi este foarte utilă în viața de zi cu zi și în afaceri. Evelina Vîrlan (Moldova 1), fața TV care are și o carieră promițătoare în modelling, de asemenea a studiat Dreptul. Bine că dreptul de a ajunge în fața camerei nu ți-l dă doar o facultate de jurnalism.

 

„Modele” de prezentatori

Tatiana Vornicescu (Jurnal TV), prezentatoarea care ne aduce soarele și ploaia la ecrane a avut o activitate frumoasă legată de muzică și modelling până la jurnalism. Pe scenă urca sub pseodonimul TANNY, iar la Facultatea de Business şi Administrarea Afacerilor era tot Tatiana Vornicescu. O altă prezență frumoasă este Olga Fedosenco (PUBLIKA TV). Campioană mondială şi europeană la dansuri sportive, licenţiată în arte plastice, stilist, modelier, designer vestimentar calificat, instructor de fitness, actriţă înnăscută – câte talente poate avea o singură prezentatoare TV, a ştirilor din sport! Cea mai mare realizare, va fi, totuși titlul de “model” de prezentatoare TV.

 

Actori și artiști vorbesc în fața camerei

Ei sunt cel mai aproape de această profesie, or jurnalismul este tot o artă: Nicu Țărnă (Prime TV), Iurie Nistorică și Tatiana Slivca (Noroc Media), Aliona Triboi (Moldova 1), Anatol Durbală (Jurnal TV). Cu toții au studii în actorie sau în domeniul artei. Îi cunoaște scena, dar îi cunosc și telespectatorii, drept dovadă – le urmăresc activitatea și îi penalizează pentru micile gafe… că doar sunt artiști și nu au dreptul.

 

Bussinesman-ii din jurnalism

Capul de afiș îl ține autoexpertul Andrei Tabuică (Pro TV). Prezentatorul are la activ specializarea în Business şi Administrare (ULIM). Cel mai bine, în ultima vreme, administrează microfonul și volanul, la câte emisiuni și teste drive a făcut. Manageră, conform diplomei, este și absolventa ULIM Doina Popa (Prime TV). „Managementul” știrilor din sport este tot un fel de a conduce. Științe economice a absolvit și blonda știrilor de week-end (Pro TV) – Cristina Gheiceanu (ASEM). Cristina nu a profesat economia, ea spune că jurnalismul îi este mult mai aproape de suflet. Tot ASEM-ul, însă Facultatea de Turism, a absolvit și reporterița, și prezentatoarea Ana Mardare (Jurnal TV). Ana a lucrat în domeniul turismului în Grecia și e de părere că studiile, de orice fel te îmbogățesc foarte mult, iar locul de muncă te pune în valoare cu adevărat.

 

Ei scriu Istoria jurnalismului moldovenesc

Sociologii, istoricii și experții în Relații Internaționale – ei vor scrie istoria jurnalismului moldav. Printre aceștia, oameni de-ai casei: Dumitru Mișin (Jurnal TV), absolvent de Istorie și Psihologie (USM); Natalia Morari (TV 7) a făcut sociologie la Moscova; Daniela Jenunchi (Jurnal TV) are în spate Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrare. Ei sunt viitorul și tot ei vor privi foarte profesionist în trecut.

 

Noi mai adăugăm doar: nu contează titlurile și studiile, contează să fii profesionist și să-ți faci munca la cel mai înalt nivel. Dacă mai știți nume de jurnaliști care nu au ajuns în lista noastră, sunteți bineveniți să ni le spuneți la comentarii.
Sursa Foto: Facebook.com 

Distribuie articolul: