Utilă, dar în doze foarte mici! Cam așa ar trebui să se distribuie gelozia, când vine vorba despre un cuplu în care există respect reciproc și dragoste din partea ambilor parteneri. Cum să o prevenim, totuși, și ce se întâmplă de fapt cu persoanele care provoacă prea multă gelozie sau care o manifestă în exces.

„Gelozia, între două persoane care se iubesc cu adevărat, care sunt atașate unul de altul, sigur că există acest sentiment, această emoție. Dacă ea există ca o umbră, pe undeva, orice specialist va admite acest lucru. Un partener ar trebui să mai simtă uneori că ții la el, chiar și așa. Dar dacă este o gelozie patologică, care trece în agresivitate și violență, aceasta deja trebuie tratată, și foarte serios”, declară psihologul Larisa Cuznețov, în Studioul UNIMEDIA. 

Gelozie

Cum să prevenim evoluția geloziei?

„Prin comportament adecvat. Înainte de a crea familia, trebuie să ne înțelegem, să ne cunoaștem, să ne înțelegem ce ne dorim și ce ne place, dar și ce nu. Din păcate unii bărbați nu sunt apți pentru a întreține asemenea discuții, iată de ce femeile trebuie să o genereze”, ne sugerează consilierul de cuplu. 

„Din moment ce ne-am căsătorit, am intrat în acest contract, trăim sub același acoperiș, trebuie să avem un respect reciproc. În plus, nu ar trebui să dăm de bănuit, pentru că unele femei special provoacă un pic de gelozie, lucru care nu le place deloc bărbaților, iar apoi, tot ele, se plâng pe ei”, mai explică Cuznețov în interviu.

„Gelozia mai poate apărea la acel partener care nu este sigur pe sine, asta o spune și literatura de specialitate. Un om trebuie să se iubească pe sine conștient, nu egoist, iar astfel va ști cum să rezolve micile, dar și marile conflicte”, a mai declarat consilierul de familie Larisa Cuznețov.

Distribuie articolul: