Trei bărbați versus trei femei – astfel arată imaginea comparativă cu cei trei președinți ai statelor din America Latină: Argentina, Chile și Brazilia de astăzi și acum 40 de ani. Dacă toate trei state prin anii ’70 ai secolului XX erau conduse de bărbați, acum acestea au în fruntea lor femei la postul de președinte. De menționat că acestea sunt cele mai prospere și mari state din America Latină.

Acum 40 de ani

Anul 1974 în Argentina este marcat de Juan Domingo Peron, preşedintele țării, un dictator care l-a decorat pe Ceaușescu cu una dintre cele mai înalte decorații din stat. De cealaltă parte, Generalul Augusto Pinochet a fost președinte în Chile între 1974 și 1990. Aceeași perioadă este marcată de dictatură și în Brazilia, unde Fernando Collor de Mello conduce acest regim până în 1988.

 Presedinti

În prezent

Dilma Rousseff – La al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din octombrie 2010, s-a impus în fața contracandidatului său, José Serra, obținând 56% din voturi. A fost instalată în înalta funcție de Președinte al Braziliei, la 1 Ianuarie 2011, devenind prima femeie care îndeplinește în Republica Federativă a Braziliei această funcție.

Cristina Fernández de Kirchner – născută la 19 februarie 1953, este o politiciană argentiniană și președintele actual al Argentinei. Ea este soția fostului președinte al Argentinei, Nestor Kirchner, fiind prima femeie care în urma alegerilor își succede soțul la președinție și a doua care exercită această funcție, după Isabel Perón, dar care fiind vicepreședinte, i-a succedat fără alegeri soțului decedat.

Verónica Michelle Bachelet Jeria (n. 29 septembrie 1951 în Santiago de Chile) este actualul președinte a statului Chile. Între anii 2006 și 2010 a fost prima femeie aleasă ca președinte a statului Chile. Bachelet este medic pediatru, a fost ministrul sănătății, ministrul apărării. Michelle Bachelet este membră a partidului socialist, un partid moderat de stânga, care este la conducere în coaliție cu partidul democrat creștin.

Distribuie articolul: