Începând cu data de 28 noiembrie până pe data de 7 ianuarie se ține postul în cinstea Nașterii Domnului. Postul este o perioadă în care creștinul își amplifică lectura biblică, milostenia, participarea la viața cultică, rugăciune, și se abține de la anumite bucate,  (carne, lactate, ouă, pește), în lipsa aplicării acestor practici, riscăm să transformăm postul într-o perioada în care ținem dietă. Preotul Vasile Manica ne-a dezvăluit mai multe detalii despre această perioadă.

Postul în cinstea Nașterii Domnului este un post mai lejer din punct de vedere alimentar: se permite consumul bucatelor din pește sâmbătă, duminică și de sărbători (începând cu 1 Ianuarie consumul de pește se interzice).

„Postul Nașterii Domnului, a debutat cu lectura biblică despre pilda samariteanului milostiv. Mesajul principal al pildei fiind grija față de aproapele nostru. Am îndemnat și îndemn oamenii, să nu transforme postul în dietă, în acest sens vin cu sfatul să urmați gestul samariteanului milostiv care a ajutat omul căzut între tâlhari, transformându-vă în samariteni ai zilelor noastre, având grija de 3-5 persoane în această perioadă (acțiuni care să fie continuate și după finisarea postului).

Evenimentul culminant al postirii fiind bucuria Nașterii Pruncului Iisus. Bucurie care o vom simți dacă vom pune în centru atenției nu cadouri, luminițe și bucate copioase ci prezența pruncului Iisus în viața noastră”, a spus preotul Vasile Manica.

Nașterea Domnului nu este despre cadouri, luminițe și bucate copioase, este important sa ardă Luminița dragostei față de cei dragi și cei ce ne înconjoară, este important sa dobândim cel mai important cadou-Prezența pruncului Iisus în viața noastră.

„Nașterea Domnului înseamnă mai mult decât daruri sub bradul mare și spectaculos.

Nu alergați cu proprii copii doar spre târguri, grăbindu-vă să faceți fotografii pentru rețele de socializare, ci căutați să le curățiți sufletele prin prezența voastră la slujbele religioase, acolo unde trebuie să pregătim locaș curat pentru pruncul Hristos.

Învățați împreună cu copiii colinde.

Deprindeți-vă copii, prin propriul vostru exemplu să dăruiască daruri, nu doar să primească”, conchide preotul.

În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. Iar în zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sâmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește.

Postul durează timp de 40 de zile și ajută la pregătirea trupului și sufletului pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

Distribuie articolul: