Bunele maniere sunt imperios necesare de a fi respectate în orice situaţie: la magazin, la teatru, la masă, acasă, la şcoală, în ospeţie, dar şi la o petrecere. Mai mult, imaginea agreabilă a unui copil este mândria fiecărui părinte, dar şi rezultatul investiţiei făcută în cei 7 ani de-acasă. Paula, 6 ani, a fost invitată la o zi de naştere la colega ei de grădiniţă, Bianca, 6 ani, care a sărbătorit-o acasă. Fetiţa a venit cu 10 minute mai târziu decât ora stabilită, pentru că aşa spun bunele maniere atunci când mergi în ospeţie. A salutat respectuos toţi copii, iar Bianca a uitat să-i facă cunoştinţă cu mama sa. Mama s-a apropiat de Paula şi a întrebat-o numele, iar după ce şi mama şi l-a spus, Paula a folosit formula „îmi face plăcere”.

Atunci când i-a oferit cadoul ambalat frumos, Bianca l-a deschis imediat, exprimându-şi bucuria pentru darul primit şi i-a mulţumit. Copii manieraţi sunt obişnuiţi să spună cât mai des cuvintele magice: “te rog”, “mulţumesc”, “cu plăcere”, ” îmi cer scuze”, care aduc un plus de imagine tuturor.

La masă, unul dintre copii îi face observaţie altuia că nu este manierat să ţină coatele pe masă, să vorbească în timp ce are gura plină. Iar altul, după ce a încheiat de mâncat a aranjat furculiţa şi cuţitul vertical pe mijlocul farfuriei.
După petrecere, a doua zi este recomandat ca invitatul să dea telefon pentru a mulţumi, dar acelaşi lucru este bine să-l facă şi gazda petrecerii.

Distribuie articolul: