Are peste 200 de angajaţi şi o afacere care durează mai bine de 12 ani. Tatiana Pavliuc este directoarea unei prospere firme agricole din Ocniţa, specializată în producţia de mere.

A fost aleasă de popor…

Destrămarea colhozului Maiac din satul Bîrlădeni, raionul Ocniţa a însemnat pentru Tatiana Pavliuc un nou început.

După ce a lucrat peste 15 ani în calitate de economistă, sătenii care îi cunoşteau capacităţile au insistat ca anume ea să devină directoarea firmei agricole înfiinţate pe `ruinele` colhozului.

`Eu le-am spus oamenilor că vin şi lucrez, doar dacă vor avea încredere în mine. Dacă nu, îmi iau poşeta şi am plecat. Trebuie să existe încredere faţă de conducător şi oamenii m-au înţeles`, povesteşte Tatiana Pavliuc.

Cine nu riscă nu bea şampanie

Cînd am intrat în birou, masa îmi stătea pe un cotileţ, nu era mai nimic. Tehnica pentru prelucrarea livezilor era uzată`, îşi aminteşte Tatiana Pavliuc.

Şi-a asumat riscuri chiar de la început şi a luat primul credit în valoare de 50 de mii de lei. «Tot ce vedeţi astăzi aici s-a făcut prin muncă», povesteşte Tatiana.

Ea consideră că multe companii agricole au falimentat, pentru că au recurs la barter `Ceea ce ne-a făcut pe noi să supravieţuim acelor timpuri a fost că niciodată n-am facut barter. Eu am cumpărat producţia pe bani şi am vîndut-o tot pe bani`.

între timp afacerea s-a extins. în anul 2000 au sădit 54 de ha de livadă, în 2005 au sădit încă 25 de ha, iar anul acesta livezile s-au mărit cu 67 de ha dotate cu sisteme de irigare.

Acum firma condusă de Tatiana Pavliuc are peste 200 de muncitori. Merele din Bîrlădeni sunt exportate în Rusia, Belorus şi Ucraina.

Totuşi, directoarea se gîndeşte să cucerească şi piaţa europeană.

Intenţia ei este atît de serioasă încît a început să se conformeze standardelor europene. Pentru început a schimbat acoperişul din azbest, deoarece este cancerigen şi a fost interzis în UE.

Satul are o binefăcătoare

Tatiana Pavliuc este din tagma acelor oameni pentru care binele aproapelui contează. Sătenii din Bîrladeni au simţit aceasta de nenumărate ori.

în anul 2000 cînd satul a fost gazificat, grosul cheltuielilor şi le-a asumat Tatiana Pavliuc, iar sătenii au contribuit cu o sumă simbolică de 160 lei.

Instalarea telefoniei fixe în sat este un alt merit al directoarei de la «Plaiul Bîrlădean». Firma agricolă a oferit cîte 300 de lei sătenilor care doreau să-şi instaleze un telefon.

Şirul realizărilor ei nu se încheie, ba din contra continuă să fie şi mai mare.

Cu doi ani în urmă «după ce am văzut cum lumea stătea sub picurători şi ingheţa de frig, am decis că trebuie să facem ceva pentru aceşti oameni», povesteşte Tatiana Pavliuc. Ajutorul nu a întîrziat să apară. Ea a alocat din partea firmei 200 de mii de lei, bani cu care au fost schimbate uşile şi ferestrele.

Tatiana Pavliuc întelege că viitorul aparţine tinerilor, de aceea investeşte în ei. `Am trimis la invăţătura o fata din sat să studieze la Universitatea de Stat, pentru ca să se întoarcă şi să lucreze la noi în calitate de contabilă`, spune Tatiana Pavliuc .

Femeia a acordat şi un «ajutor» şcolii ca să alimenteze cu mîncare caldă nu doar copii din clasele primare, ci pe toţi copii.

La colectivele populare din sat le-a cumpărat costume, iar elevilor de la şcoala din sat le-a cumpărat o cameră video profesionistă ca să-şi poată filma serbările şi evenimentele festive.

Satul Bîrlădeni se poate mîndri că are un cămin modern, cu baie şi maşini de spălat. Meritul aparţine tot ei.

Căminul a fost construit pentru angajaţii sezonieri ai firmei. «în timpul recoltei avem peste 400 de angajaţi. Aşa că muncitorii din alte sate trebuiau cazaţi undeva!`, povesteşte directoarea. Astfel, cu un milion de lei a fost construit un camin cu 70 de locuri.

Acum neostenita directoare s-a aventurat tot din banii firmei să repare biserica din satul alăturat, Rujniţa unde a contribuit cu 200 de mii de lei. Deja au fost schimbate ferestrele, iar acum au loc lucrări de restaurare.

Un proiect de viitor este şi reparaţia drumului care vine de la traseul principal în sat. însă, Tatiana Pavliuc visează la o zonă de odihnă pentru ea şi angajaţii săi.

«Doamna de fier» – acasă

în viaţa de zi cu zi, Tatiana Pavliuc nu este doar un lider al satului, dar şi o mamă şi soţie împlinită. Are doi baieţi, care deja s-au căsătorit şi i-au adus nepoţei. Are un soţ iubitor care a aşteptat-o cu mîncare caldă şi la 4 dimineaţa cînd se întorcea de la culesul merelor. Tatiana Pavliuc recunoaşte că n-ar renunţa niciodată la această afacere chiar dacă deseori i-a furat din timpul pe care ar fi putut să-l petreacă alături de familie. `Cînd ajungi la sfirşitul anului simţi o oboseala oarecare, însă oleacă iţi revii şi inainte`.

Distribuie articolul: