Uneori, contrar moralei sau tradiției, ba chiar pur și simplu împotriva regulamentului, anumite ținute ale sportivilor au provocat un adevărat scandal. Fie că e vorba de tenis, fotbal, înot sau box, a fost imposibil ca la anumite competiții îmbrăcămintea sportivilor să fie mereu pe placul unor observatori. 

L’Internaute va propune o trecere în revistă a celor mai controversate echipamente sportive din ultimii ani.

Combinezonul înotătorului Eamon Sullivan

Folosirea combinezoanelor dintr-o singură bucată în natație s-a petrecut spre sfârșitul anilor ’90. Mărcile Adidas și Speedo, urmate de Arena sau Asics, comercializează astfel de combinezoane pentru a optimiza performanțele în apă ale înotătorilor.

Inovațiile sunt validate de Federația Internațională de înot, dar scandalizează anumiți observatori care vorbesc de “dopaj tehnologic”. Astfel, combinezoanele LZR Racer- Speedo și 01- Jaked, din poliuretan, atrag multe critici. Iată-l pe australianul Eamon Sullivan, cu un combinezon LZR Racer, în timpul atingerii recordului mondial la 50 m, în 2008, la Sidney. S-a spus adesea că datorită acestor echipamente noi a început să “plouă” cu recorduri mondiale.

 Combinezon

În final, în 2010, Federația hotărăște să interzică toate combinezoanele de acest gen din competiție, astfel că bărbații trebuie să poarte un șorț de ciclism, iar femeile o îmbrăcăminte cu bretele, mergând de la umeri până la genunchi.

Voal autorizat în fotbalul feminin

În iulie 2012, Federația Internațională de fotbal a stârnit numeroase comentarii când a autorizat purtarea voalului feminin în timpul meciurilor, ca răspuns la o cerere a Confederației asiatice. A făcut asta că să permită tuturor jucătoarelor să practice acest sport, ceea ce nu este întotdeauna posibil din cauza dogmelor religioase din anumite țări.

 Voal in fotbal

Tălpile portocalii ale lui Roger Federer la Wimbledon

Se știe că Turneul de la Wimbledon este o competiție încărcată de tradiții. Una dintre ele impune jucătorilor să se îmbrace doar în alb, o regulă la care aceștia se pliază cu plăcere.

Totuși, în 2013, Roger Federer, considerat o legendă, a atras atenția. Deși elvețianul avea o ținută complet albă pentru a intră pe teren, a “uitat” un mic detaliu, anume tălpile de culoare portocalie. Organizatorii turneului i-au cerut să-și schimbe încălțămintea, lucru care s-a întâmplat în al doilea meci.

 talpi portocalii

Fusta sexy a lui Alize Cornet

“Femeile nu au nevoie să se expună prea mult. Unele vin îmbrăcate că la plajă”. Aceste observații semnate Margaret Court (una dintre cele mai mari jucătoare australience din toate timpurile), în ianuarie 2009, o vizau în special pe franțuzoaică Alize Cornet, criticată că poartă ținute mult prea sumare. Franțuzoaică a reacționat cu zâmbetul pe buze.

“Îmi vine să râd (…). Sunt o față complet normală, nu am mare lucru de pus în valoare și nu am sânii cei mai opulenți din circuit”, a replicat Cornet. Această controversă a avut consecințe, deoarece în săptămânile următoare organizația Australian Open a hotărât să aplice o amendă de 1.000 de euro tuturor jucătoarelor cu o ținută prea sexy.

 fusta scurta tenis

Tricoul FC Barcelona

Tricoul grupării catalane a creat, în ultimii ani, de mai multe ori controverse. Fanii acordă o mare importanță tradițiilor clubului, mai ales culorilor și designului tricoului, ce presupun respectarea anumitor reguli.

În 2012, suporterii abonați la toate partidele Barcei și cu anumite drepturi decizionale în politică clubului au criticat noul tricou, sub pretextul că dungile verticale roșii și albastre dispăruseră în favoarea unui degrade din trei părți. Nu te joci cu tradițiile în Catalunia!

 Barcelona

Dar critica vine câteodată din exterior. Astfel, tricoul purtat în 2013-2014 este pentru prima data în culorile drapelului Cataluniei (roșu auriu). Unii observatori au condamnat această alegere “politică” și au vorbit de un tricou “naționalist”.

Fusta în box

Boxul feminin și-a făcut apariția pentru prima data la Olimpiadă de la Londra în 2012. Noutate care a adus multe controverse. Într-o prima fază, Asociația Internațională de Box pentru Amatori (AIBĂ) vroia să oblige competitoarele să poarte o fustă pe ring, că să le diferențieze de omologii lor masculini. Propunere ce a stârnit multe critici chiar din partea jucătoarelor, judecând atitudinea că fiind sexistă.

 box

Confruntată cu astfel de proteste, AIBA a cedat în final, anunțând: “Pentru toate competițiile sub egidă AIBA, pugilistele vor purta un tricou roșu sau albastru și, la alegere, un șorț sau o fustă”. Marea majoritate a optat pentru sorț.

Tricoul fără mâneci al selecționatei Camerun 

În 2002, pentru Cupa Africii, selecționata Camerun se prezenta cu un tricou deloc lipsit de originalitate, fără mâneci, lăsând să se vadă brațele și axilele. Unii reprezentanți Fifa au considerat că nu este vorba de un tricou de fotbal, ci “de un maiou”. În final, a fost interzis pentru Cupa din iunie 2002.

 fotbal fara mineci

Dar, în 2004, jucătorii camerunezi s-au prezentat cu un tricou dintr-o singură bucată, tricou și sorț mulate și închise printr-un fermoar. Și această ținută a fost interzisă de Fifa.

Sursa/Foto: Ziare.com

Distribuie articolul: