Multe mămici încearcă să îşi înveţe copiii să doarmă singuri, în camerele lor, dar, de cele mai multe ori, incercaăile lor eşuează şi îşi pierd orice speranţă, până se dau bătute. Pentru a vă ajuta să soluţionaţi această problemă, vă prezentăm câteva sfaturi utile, care vă vor aduce atât dvs.cât şi micuţilor voştri un somn liniştit şi odihnitor. Copilul are nevoie de un somn odihnitor şi de propriul său spaţiu bine amenajat, pentru a creşte şi a se dezvolta armonios. Dar ştim cu toţii că fiecare mămică are tendinţa de a-şi ţine puiul aproape, de a-l răsfăţa şi de a dormi cu el în braţe, obişnuindu-l în acest fel pe micuţ să nu adoarmă decât în prezenţa ei.Dacă te regăseşti printre mămicile care şi-au învăţat copiii să doarma cu ele, atunci a sosit momentul să-l dezobişnuieşti pe cel mic şi să-l determini să doarmă singurel, în pătuţul şi în camera lui. Întrebarea este cum, deoarece mulţi părinţi întâmpină mari dificultăţi atunci când vine vorba de somnul copilului.

8 paşi utili pentru a-l învăţa pe cel mic să doarmă singur

1. Metoda Ferber se foloseşte cel mai des pentru a-l determina pe micuţ să doarmă singur şi pentru a-i crea o rutină de somn. Metoda Ferber se referă la obişnuirea copilului să adoarmă singur, treptat, chiar dacă plânge, până ajunge să adoarmă fără ajutorul mamei. Metoda în sine nu îndeamnă mamele să îşi lase copiii să plângă necontrolat până adorm, ci doar să plângă pentru perioade scurte de timp, apoi să meargă să îi liniştească, mărind treptat durata timpului în care lipsesc. Scopul acestei metode nu este plânsul, însă s-a dovedit că plansul este un efect secundar inevitabil al stabilirii unei rutine de somn şi că beneficiile obţinute în urma acestor reprize de plâns sunt de lungă durată.Pentru a apela la metoda Ferber, specialiştii recomandă ca înainte de somn, să-i faci o băiţă celui mic, să-l schimbi şi să-l hrăneşti, apoi să îi vorbeşti în şoaptă şi să îl legeni. Ar fi bine să îl pui în pătuţul lui atunci când este aproape adormit, apoi să ieşi din cameră şi să monitorizezi dacă începe să plângă.

2. Dacă începe să plângă, mergi în cameră şi încearcă să îl linişteşti, dar nu mai mult de un minut. Apoi ieşi din cameră şi lasă să treacă mai mult timp până să repeţi aceeaşi acţiune. Treptat, micuţul se va obişnui să adoarmă singur şi metoda va da rezultate sigure.

3. O altă metodă este să-l laşi pe cel  mic să adoarmă singur în timpul zilei – atunci vei avea mai multă răbdare cu el şi, chiar dacă va plânge, nu te va deranja atât de rău şi nu îţi va tulbura ţie odihna, cum s-ar întâmpla în timpul nopţii, atunci când eşti deja sleită de puteri şi lipsită de energie şi ai tendinţa de a ceda şi de a-l aduce lângă tine în pat.

4. Nu îl hrăni în patul tău – chiar dacă te simţi uneori lipsită de orice putere, nu îl alăpta sau nu îi da de mâncare copilului în patul tău, deoarece se va obişinui acolo şi apoi îţi va fi foarte greu să îl dezveţi şi să îl muţi în altă cameră.

5. Dă-i celui mic jucăria preferată sau un obiect care îţi aparţine (pătura, perna, o bluză) cu care să poată dormi.

6. Ramai fermă pe poziţii. Dacă în timpul nopţii micuţul vine peste tine în cameră, ia-l de mânuţă şi condu-l înapoi în camera lui, explicându-i că a ajuns la vârsta la care trebuie să doarmă singur şi că nu are de ce se teme.
Învinge temerile micuţului tău de bau-bau, întuneric sau alte personaje malefice, garantându-i că nimic rău nu i se poate întâmpla şi că tu vei fi în camera de alături.

7. Răsplăteşte-l pe cel mic şi felicită-l că a reuşit să doarmă singur, oferindu-i un mic cadou drept recompensă şi motivându-l în felul aceasta să doarmă singurel şi de acum încolo.

8. Şi nu în ultimul rând, dă dovadă de multă răbdare şi perseverenţă şi nu ceda la rugăminţile celui mic.

Sursa: www.kidz.garbo.ro

Foto: www.giraffe.ie

Distribuie articolul: