E mare păcat să lași primăvara să treacă, fără a-i gusta din plin roadele. Deși suntem aproape la jumătatea primăverii, urzici proaspete se mai pot găsi. Povestelnicul le-a cules la piață. Proaspete și foarte înțepătoare, pentru că dacă nu pișcă, atunci, despre prospețimea lor se poate vorbi doar la timpul trecut.

Ingredinete:
1kg de urzici (cam 3 apucături bune, cu ambele mâini sau atâtea cât să încapă într-un vas de 5 litri)
500 ml apa clocotită
1 ceapă mare
1 legatură de leurdă proaspată
200 ml de borș acru
sare

Pentru a le prepara, trebuie clătite bine, în 4-5 ape (apa neapărat trebuie să fie rece), ca să se lepede de praf, glod și eventualii oaspeți – reprezentanți ai faunei forestiere primăvăratice. După asta, se pun într-un vas încăpător, se toarnă deasupra jumătate de litru de apă clocotită (asta cam la trei perechi de mâini bune de urzici) și se pune capacul (volumul cratiței din imagine are 5 litri).

Până castronul își face treaba cu urzicile, se taie mărunt ceapa:

Acum, și leurda:

Se pregătește borșul acru, adică se toarnă în pahar:

Sub capac, urzicile s-au înăbușit aproximativ 2 minute, timp în care își pierd puțin din rigiditate, devin mai “cuminți” și mai scad puțin în volum.

Mai departe, se ia un wok și se încinge în el puțin ulei de măsline, peste care se pune ceapa.

Când ceapa se înmoaie, se pun țepoasele:

Și se tot amestecă, la foc mediu spre puternic. Peste 10 minute, se săreaza, după cum vi-i pofta. Și iar se amestecă încă vreo 10 minute, la foc mediu.

Apoi se pune leurda, borșul acru, se amestecă, se dă focul puțin mai încet și se înăbușă sub capac încă vreo 7 minute, răstimp în care se mai amestecă de vreo două ori. Pe urmă, se stinge focul.

Se servește cu mămăligă sau carne, în dependență de regimul pe care îl respectați.

Sursa: http://povestigustoase.com

Distribuie articolul: