Vin fiert. Sau izvar? Unul se bea de plăcere, celălat – de „leac”. În realitate, una și aceeași băutură, care prinde bine nu doar în serile cu ger, ci și la sfârșit de iarnă, când un +2C însoțit de umezeală ne face mai sensibili decât oricând la răce

Mulți dintre concetățenii noștri se tratează cu metode tradiționale: usturoi, ceapă, lămâi. Alături de acestea, vinul fiert rămâne o băutură apreciată îndeosebi de scepticii care evită medicamentele și de cei care cred în conspirația Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a grupurilor farmaceutice pentru a vinde cât mai multe vaccinuri.

Moștenit din bătrâni , este considerat un leac vechi pentru răceală, frisoane sau gripă. într-adevăr, vinul fiert are o serie de efecte imediate: ridică temperatura corpului, ne face să transpirăm, să respirăm mai uşor şi astfel boala pare mai uşor de suportat. în opinia populară, este un remediu simplu, plăcut şi confirmat ca eficient de câteva secole.

Ce spune însă medicul infecționist?

Victor Deteșin, medic infecționist, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, afirmă însă că mitul vinului fiert contra virozelor rămâne doar de domeniul fantasticului. „Dacă organismul este atacat de virus, atunci nu te poate trata niciun leac băbesc. Să nu uităm că în compoziție este și alcool, care automat, va obosi organismul”, spune medicul.

Explicația este simplă: „Vinul fiert dă o senzaţie de căldură pe termen scurt, datorită vasodilataţiei care se manifestă aproape instantaneu. însă după asta, se manifestă fenomenul invers, de răcire. Mai mult, alcoolul scade rezistenţa organismului şi, în loc să ne ajute să depăşim boala, ne expune infecţiilor.”

Secretul unui izvar eficient

Dincolo de teoria medicală însă, rămâne experiența generațiilor mai în vârstă și adevărul general acceptat (chiar și de medici!) că vinul fiert contribuie la fortificarea organismului. Ceea ce-l face utilizabil atunci când suntem răciți, dar nu avem simptome de gripă, cum ar fi ochi roșii, slăbiciune și dureri de cap.

Infecționistul Victor Deteșin susține că vinul fiert este eficient atunci când e consumat în cantităţi mici și când organismul este sănătos: „Nu mai mult de o cană pe zi, seara, la culcare.”

Mătușa Maria Ciubotaru din Hâncești are 72 de ani. Ea ne sfătuiește că cel mai bun pentru această licoare e vinul de casă. „Vinul este numit fiert, dar el nu se dă în clocot. în realitate, se aduce până aproape de fierbere, cel mai corect ar fi să îl numim vin încălzit.” Mătușa Maria spune că mulți oameni nu-l știu a pregăti cum se cade, iar vinul nu mai este așa benefic. Prin fierbere se pierde nu doar alcoolul, ci şi aroma. Astfel, se distrug toate vitaminele.

Cum se prepară un vin fiert de leac?

Mătușa nu ezită să ne spună cum pregătește ea vinul fiert.

Vinul se pune la fiert într-o ulcică mare (o cană emailată e altă opțiune). Când aproape începe să clocotească, adăugăm zahărul după gust. Mătușa Maria ne sfătuiește să fim foarte precauți cu zahărul, astfel încât să nu acopere gustul de vin. „Oprim focul, apoi se adaugă piper negru, o frunză de dafin și câteva felii de măr.” Bătrâna ne spune că această licoare se bea încet, pentru a-i simți bine gustul.

Un alt secret divulgat de mătușa Maria este să nu folosim foarte multe condimente, caci vinul va avea un gust greu.

Pentru obținerea unui vin fiert bun, în afară de zahăr, nu se folosesc mai mult de trei arome diferite. Combinațiile cele mai placute și mai des utilizate sunt:

  • vin, zahăr, plus scorțișoară, cuișoare și coajă de portocală;
  • vin, zahăr, plus scorțișoară și măr;
  • vin, zahăr, apoi scorțișoară, piper și cuișoare

Orice variantă ați alege pentru a fierbe vinul, nu uitați totuși de recomandarea medicului că această băutură trebuie folosită moderat, iar atunci când ne-am îmbolnăvit de-a binelea, doar doctorul ne poate recomanda ce și cum să consumăm.

Distribuie articolul: