Creează o adevărată grădină cu flori pentru podoaba ta capilară sau o ikebana care îți va bucura ochii zi de zi. Olesea Reabenchi-Bejenari de trei ani este creatoarea florilor care nu mor, frumusețea lor fiind imortalizată. Lucrările creatoarei au ajuns să fie apreciate atât la nivel național, cât și internațional. Cele mai frumoase lucruri se fac din plăcere, dar calitatea lor și aprecierea se obțin în timp. Încă din copilărie Olesea a îndrăgit lucrul manual, iar pe parcurs a continuat să practice diverse metode de confecționare a lucrărilor handmade. „La opt ani am început să croşetez, iar la 12 mi-am cusut prima fustiţă. Florile le-am iubit întotdeauna şi folosesc motivele florale în lucrurile croşetate şi în cele cusute. Am început să fac flori din materiale de modelat aproximativ șapte ani în urmă. La început le confecționam din aluat sărat, apoi din argilă polimerică termo. Acum trei ani am descoperit că materialele ideale, pentru mine, ca să creez flori sunt porţelanul rece şi argila polimerică air dry“, povestește creatoarea.

Designerul vestimentar care creează flori

Ar fi putut cu ușurință să creeze haine, pentru că aceasta îi este profesia, însă florile, așa cum sunt un punct slab al oricărei femei, au cucerit-o. „Am participat la mai multe ateliere master-class oferite de meşterii ruşi, care m-au ajutat mult să însușesc tehnica creării florilor realiste. Materialele din care confecționez florile le importez din Rusia şi Japonia. Chiar dacă după profesie sunt designer vestimentar, simt că ceea ce trebuie să fac mai departe este anume crearea florilor din porţelan”.

Confecționarea accesoriilor este ca un virus pentru Olesea: „dacă văd vreo floare, imediat îmi imaginez cum arată aceasta ca accesoriu”.

Șansele unui bussines handmade

E frumos să faci totul din plăcere, dar există un alt aspect existențial – cel financiar. Olesea încearcă să creeze, prin diverse tehnici, flori decorative care, de altfel, sunt solicitate și recunoaște că și-ar dori o afacere în acest sens.

„Mai fac şi alte lucrări handmade folosind diferite tehnici, de exemplu decoupage, pictura în tehnica one stroke, croșetarea. Totuşi, ocupaţia de bază este crearea accesoriilor şi compoziţiilor florale. În privinţa extinderii creaţiei ca afacere am câteva planuri, dar sunt încă la etapa de căutare şi cercetare. Financiar voi fi total mulţumită atunci când ceea ce fac îmi va aduce nu doar un venit, cu care să-mi acoper cheltuielile pentru materiale, ci şi profit, și totodată să-mi permită să am prețuri accesibile pentru toți”, spune Olesea.

Aprecierea clientelor și feedback-ul extern

Deocamdată muncește singură la lucrările sale și nu reușește să facă față la foarte multe comenzi, ni se destăinuie creatoare. Un accesoriu îi poate lua între două și patru zile de muncă. Crearea unei compoziții pentru interiorul casei sau a unui aromatizator poate dura de la cinci zile până la două săptămâni, în funcție de complexitate. Olesea spune că are cliente din Rusia, Ucraina și din alte țări. Chiar și unele vedete autohtone au căzut pradă frumuseților pe care ea le creează și i-au devenit cliente fidele, de exemplu intepretele Olga Busuioc și Cristy Rouge.

„Nu pot zice că am cumpărători foarte mulţi, deoarece fac lucruri exclusive, deci nu pot avea multe lucrări în stoc. Am clienţi, cărora le mulţumesc pentru fidelitate şi bun gust, care ştiu ce vor şi doresc să fie deosebiţi şi unici, fie la o ceremonie, fie zi de zi, de aceea, creez mai mult la comandă”.

Concursurile și expozițiile sunt o altă sursă de motivare pentru Olesea, iar oamenii pe care ajunge să-i cunoască, o fac să nu renunțe la ceea ce face – flori. „Am participat la mai multe expoziţii şi concursuri naționale şi internaţionale. În Moldova am participat la expoziţiile de la Moldexpo, Uno, Grand-Hall, cele care se fac frecvent în Valea Trandafirilor, iar la nivel internațional am participat la mai multe concursuri virtuale. Avantajul expozițiilor este comunicarea cu colegii şi cu persoanele interesate de accesoriile lucrate manual”, conchide creatoarea.

Distribuie articolul: