Rădăcinile interpretului Nicolae Gribincea pornesc satul Mingir, din județul Lăpușna, într-o familie de țărani cu opt copii. Acum artistul împarte cu succes timpul pentru talentele sale, dansul și muzica folclorică, stând și la straja culturii în sectorul Botanica din municipiul Chișinău. Deținătorul titlului Potcoava de Aur 2013 și al meritului Gloria Muncii, Nicolae Gribincea rămâne un modest prin definiție.

Și-a altoit dragostea pentru frumos încă din copilărie, iar cei care l-au motivat mereu să iubească folclorul au fost părinții interpretului.

În 1989, Nicolae Gribincea a creat ansamblul folcloric ”Plăieșii”, obținând și titlul onorific de maestru în artă. Se mândrește cu faptul că ”Plăieșii” au reușit să cucerească publicul cu cântece ostășești, de cătănie, religioase și lirică de dragoste. La aceste tipuri de cântece folclorice se alătură mișcări de dans inconfundabile, pe care Nicolae Gribincea le-a deprins încă la Academia de Dans de la Moscova.

De ce ”Plăieșii”? Pentru că este un nume bărbătesc de ”apărător” ajuns la vârsta de 25 de ani.

Pentru promovarea valorilor etno-culturale, ”Plăieșii”, copilul crescut de Nicolae Gribincea, a obținut trofeul ”Potcoava de Aur”. Este titanul care inspiră, tinerilor din formație, libertate și putere de creație. Alături de acești băieți talentați, artistul a cucerit publicul din Rusia, România, Ucraina și Italia.

Nicolae Gribincea continuă să facă ceea ce a început pedagogul său – folcloristul Andrei Tamazlâcaru: este un purtător de dragoste pentru folclor. În prezent, lucrează la scrierea unui caiet de familie, în care a inclus cântece de leagăn, dezmierdări pentru copii, jocuri și rugăciuni cântate. Mărturisește că își dedică lucrările fiicelor Ilinca și Mădălina.

Consideră că valorile adevărate perpetuează în timp și poate fi numit un fenomen al folclorului și culturii din Republicii Moldova.

Surse: Moldova1, Noroc TV

Distribuie articolul: