Tatiana Surugiu este singura femeie din Moldova care a dat naştere la cinci bebeluşi deodată. Totuşi, în spatele emoțiilor și a știrii senzaționaliste se află istoria unei femei cu care soarta nu a fost prea generoasă.

Emoţia aşteptării

Data de 29 ianuarie 2011 a devenit pentru Tatiana Surugiu, în vârstă de 37 de ani, o zi memorabilă. Tatiana a adus pe lume cinci copii, trei băieţi şi două fetiţe. în acea zi, Tatiana a devenit eroina a numeroase reportaje, iar rândul de vizitatori de după uşă parcă nu se mai termina.

„Eram şocaţi, căci şi aşa o ducem greu. Totuşi, împreună cu soţul ne-am spus că asta e voia lui Dumnezeu. Unii încearcă prin însămânțare artificială și nu reușesc ca noi`, mărturisește Tatiana.

La început, soții se așteptau la sase bebeluși, acesta a fost rezultatul primei ecografii, după care fiind foarte micuți, Tatiana l-a pierdut pe unul dintre ei, astfel rămânând doar cinci. Ultima ecografie a arătat că, de fapt, Tatiana va da naștere la patru bebeluși. Mare le-a fost uimirea când, după cei patru, pe lume a apărut și al cincilea frățior.

Bogdan, Marius, Nichita, Anastasia și Alexandrina au venit pe lume după a șasea lună de sarcină, la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău. Potrivit medicilor, naşterea a cvintupleților a fost o premieră pentru Moldova. Cu atât mai mult, cu cât Tatiana Surugiu a născut pe cale naturală, deşi era programată pentru cezariană.

Mama spune ca a avut o sarcină obisnuită, deși nu înțelege cum au încăput toți cinci în burtă. Deoarece au fost născuți prematur, aceștia au fost plasați în incubatoare pentru a putea supraviețui, fiind alimentați prin intermediul unor tuburi speciale cu un amestec de lapte matern și glucoză.

Din nou o pierdere

Câteva zile mai târziu, unul din băieți, Nichita, a suferit o hemoragie pulmonară și a cedat. „Nici până acum nu pot să înțeleg de ce a trebuit să fie așa. Dintre toți, Nichita era cel mai măricel, avea 940 de grame`, spune mama. La câteva zile el a fost înmormântat la Glodeni. în stare gravă acum se află fetița cea mai mică, Alexandrina, care are doar 700 de grame.

Pentru Tatiana, pierderea lui Nichita a fost o repetare a durerii pe care a simțit-o în trecut. Cu 17 ani în urmă, în clipa în care l-a adus pe lume pe fiul cel mai mare Vasile, fratele său geamăn s-a născut mort. O rană pe care timpul nu o va videca niciodata, mărturisește Tatiana. „Dacă, Doamne ferește, Alexandrina moare… Eu nu mai suport încă o pierdere`, adaugă Tatiana.

Lupta pentru un trai mai bun

în Glodeni, femeia a lucrat ani buni în laboratorul fabricii de zahăr, unde și-a cunoscut și soțul, angajat ca și ea în laborator. Totuși, salariul mizer i-a făcut pe cei doi soți să plece la muncă peste hotare. în ultimii cinci ani, Tatiana și Sergiu au lucrat în Cipru.

Din moment ce a aflat că este iarăși însărcinată, Tatiana s-a întors în Moldova. Acasă o așteptau cei doi copii mai mari: Vasile, de 17 ani, și Irina, de 10 ani. Soțul însă i-a rămas acolo și continuă sa muncească pe șantier. Deși se plânge de sănătatea precară, gândul la cum vor trăi împreună cu nou-născuții în cele două camere de cămin îl motivează să meargă înainte.

De altfel, probleme de sănătate au și ceilalți membri ai familiei Surugiu — atât Tatiana, cât și copiii mai mari au avut de suferit de pe urma substanțelor cu care a lucrat femeia în laborator.

Efectul știrii senzaționale

Vestea nașterii cvintupleților s-a răspândit imediat: toate canalele de televiziune au dat pe post reportaje, iar unii dintre mai-marii țării, cum ar fi prim-ministrul Vlad Filat sau vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, s-au prezentat la spital cu cadouri și promisiuni. Totuși, rudele Tatianei au decis să se ocupe ei înșiși de colectarea ajutoarelor.

La o saptamână după naștere, Irina Turea, vara Tatianei, a postat un anunț online pe forumul www.mama.md, cu titlul „Нужна Помощь`, pentru a colecta donații pe conturile deschise în acest scop.

„Este foarte complicat să gasești hăinuțe atât de mici, mai ales pentru patru copii deodată, iar scutecele, pe lângă faptul că sunt foarte scumpe, la o zi – două, se termină. E nevoie de bani și pentru procurarea medicamentelor pentru bebeluși, care sunt costisitoare`, ne-a marturisit Irina Turea.

Din spusele Irinei, oamenii au fost receptivi, mulți dintre ei venind la spital încărcați cu saci plini de hăinuțe.

Acum, Tatiana se simte bine, însă și ea, și copiii continuă să fie internați în spital, până când cei patru bebeluși vor lua în greutate și vor putea fi hrăniți în mod natural. La întrebarea când ar putea să se întâmple asta, medicii dau din umeri și evită să facă predicții: „în asemenea cazuri, totul depinde de voința Celui de sus…`

Distribuie articolul: