Femeile au anumite neclarități legate de o eventuală posibilitatea de a rămână însărcinată. Se întreabă în ce perioadă a lunii e posibil acest lucru și care sunt factorii ce favorizează apariția unei sarcini. Iată cele mai frecvente întrebări pe care femeile și le pun despre o eventuală sarcina, explicate de ginecologi. 1. Pot să rămân gravidă… la scurt timp după ce am născut?
Raspuns: Categoric DA.
Multe mame dau crezare mitului ca nu poți rămâne gravidă imediat ce ai născut. Indiferent dacă ai născut normal sau prin cezariană, poți rămâne gravidă dacă nu te protejezi. Ovulația se poate petrece și fără să ai ciclu menstrual. Alaptatul poate amâna ovulația, însă nu este o metodă de protecție sută la sută sigură .

2. Pot fi însărcinată dacă mi-a întârziat menstruația, dar testul de sarcină este negativ?
Raspuns: Este posibil.
Poți fi însărcinată sau poate nu ai calculat bine următoarea dată a ciclului. Cele mai multe teste de sarcină sunt relevante la cel puțin o săptămână de la concepție. Dacă vrei să detectezi sarcina încă de la începuturile ei, un test de sânge este mai indicat.

3. Pot fi însarcinată dacă am avut o sângerare mai scurtă in timpul mentruației, decât de obicei?
Raspuns: Este posibil.
De multe ori femeile confundă sângerarea cauzată de implantarea embrionului, cu un ciclu menstrual. Dacă vrei să fii sigură, fă-ți testul de sarcină sau analiza sângelui.

4. Pot să rămân gravidă dacă… am făcut sex în timpul mentruației?
Raspuns: DA.
Există un potențial risc să rămâi gravidă dacă faci sex neprotejat în timpul ciclului menstrual. Sperma poate supraviețui câteva zile în interiorul aparatului reproductiv, așa că dacă ai făcut sex spre finalul ciclului menstrual, sunt șanse să rămâi gravidă.

5. Pot să rămân gravidă dacă… am făcut sex cu o zi înainte de apariția menstruației?
Raspuns: Mai degrabă că nu.
Sunt șanse foarte mici să rămâi gravidă dacă ai făcut sex neprotejat cu o zi înainte de apariția menstruației. Însă asta nu înseamnă că poți fi sigură 100%.

6. Pot să rămân gravidă dacă… am oprit anticonceptionalele?
Raspuns: Da, dar nu ar fi indicat.
Este foarte posibil să rămâi însărcinată după ce ai oprit pilulele contraceptive, însă este recomandat să aștepți să treacă măcar două-trei cicluri menstruale, din cauza hormonilor continuți de anticonceptionale.

7. Pot să rămân gravidă dacă… am uitat să iau pilula?
Raspuns: DA.
Dacă ai uitat sa iei una dintre pilulele contraceptive sau dacă nu le-ai luat la aceeași oră, șansele de a rămâne însărcinată, cresc substanțial. Riscul depinde de momentul în care ai uitat să iei pilula, de momentul în care ai luat următoarea pilula și de starea de sănătate

8. Pot fi gravidă dacă… am simtome de sarcină imediat dupa ce am făcut sex?

Raspuns: Cel mai probabil NU.
Primul simptom de sarcina este lipsa ciclului. Abia la cateva săptămâni (5-6) după aceea se instalează și simptomele de sarcină. La unele femei, chiar la câteva zile de la întârzierea ciclului, însă sunt cazuri rare. Ca să fii sigură, așteaptă până la următorul ciclu menstrual, iar dacă întârzie fă-ți testele de rigoare.

sursa: sfatulparintilor.ro 

Distribuie articolul: