Odată cu iubirea pot apărea gelozia și posesivitatea. Tot atunci apare și impulsul de a ne ține relația și partenerul în frâu pentru a evită distanțarea sau separarea.

Deși în aceste momente purtăm în suflet dorință de a ne îmbunătăți, menține sau chiar salvă relația cu partenerul de cuplu, planul nu decurge întotdeauna conform așteptărilor noastre și poate avea efecte negative.

Anumiți cercetători făceau o diferență între gelozia apărută la bărbați și cea apărută la femei, punând o paralelă între infidelitatea sexuală și cea emoțională, scrie Psychologies.ro.

Aceștia susțineau că în timp ce bărbații devin geloși din cauza faptului că își doresc că genele lor să fie cele transmise mai departe prin procreere, femeile devin geloase datorită nevoii tradiționale de a menține dragostea unui bărbat pentru a primi protecție.

Însă un lucru este cert, ambele sentimente sunt instinctive și provin fie din nesiguranța în forțele proprii, fie din neîncrederea în partenerul de viață sau teamă de a nu fi singuri.

Avem motive să fim geloși?
În cazul în care partenerul a mai călcat strâmb în trecut, dar ai decis să-i mai acorzi o șansa și să continui relația, fie de dragul vremurilor bune, fie de dragul copiilor, gelozia și posesivitatea pot apărea de teamă de a nu fi rănită și înșelata din nou.

Însă, dacă partenerul a fost întotdeauna fidel și totuși te regăsești chinuită de gândurile negative, cauzele pot avea rădăcini în experiențele trecute când ai suferit din cauza minciunii sau trădării.

Cu toate aceastea, nicio experiență dureroasă din trecut nu reprezintă o justificare pentru a provocă în continuare suferința, atât ție, cât și relației în șine.

Cum ne pot afecta relația posesivitatea și gelozia

Cu cât ne temem de infidelitatea partenerului și încercam să ne salvăm relația lăsându-ne ghidate de suspiciune și posesivitate, cu atât mai mult partenerul va simți că are nevoie de libertate și se va distanță de relația „sufocantaa€œ.

Cu cât acesta se va distanță, cu atât devenim mai geloase și mai posesive. Este un cerc vicios în care suferința nu este numai de o parte, ci îi afectează mai mult sau mai puțin pe ambii parteneri, mai ales că formă observabila în care cele două sentimente se manifestă este ceartă și încercarea de a-l controla pe celălalt.

În final, poate duce la pierderea încrederii partenerilor unul în celalat și la despărțire.

Cum să-ți salvezi relația

Fii mulțumită de ține și de ceea ce reprezinți! Majoritatea sentimentelor de gelozie provin din neîncrederea în forțele proprii și gândurile că altcinva ar putea să-l facă pe partenerul tău fericit. Amintește-ți de fiecare data că partenerul tău s-a îndrăgostit de ține și te-a ales pe ține dintr-un motiv sau altul, așa că încearcă să renunți la complexe și nu mai lasă părerea nimănui să te descurajeze!

Nu te mai gândi la trecut. Asta nu înseamnă nicidecum că trebuie să uiți ce s-a întâmplat; ceea ce te-a rănit va rămâne mereu o parte din ține, o experiență de viață care te formează și te îndruma în relațiile cu ceilalți.

Însă nu lasă experiență dureroasă să te îndrume greșit și să îți ruineze relația din prezent. Acceptă că ai fost rănită, învață să ierți și mergi mai departe.

În plus, împiedicând gândurile negative să-ți dicteze sentimentele față de ține și față de cei din jurul tău, percepția despre propria persoană se va îmbunătăți considerabil.

Încearcă să găsești motivul pentru care ești geloasă și vorbește deschis cu partenerul tău despre ceea ce te frământă.

Poate că este vorba despre colegă de serviciu cu care pare să aibă o relație mai apropiată decât credeai sau poate despre grupul de prieteni pe care nu-l cunoști și cu care pretinde că își petrece timpul.

Oricare ar fi motivul, poate să îl clarifice numai o discuție deschisă despre ceea ce simți că se petrece. Analizează bine situația și cântărește-ți atent vorbele. Nu învinovăți fără motiv și încearcă să nu te cerți.

Integrați-va unul pe celălalt în cercurile sociale pe care fiecare dintre voi le frecventează. Gelozia înseamnă incertitudine, prin urmare reduceți incertitudinea familiarizându-va cu prietenii ceiluilalt.

Dacă îi cunoști prietenii, va fi mai puțin probabil să te îngrijorezi în legătură cu persoanele cu care își petrece timpul.

Mai mult, s-ar putea să-ți placă și ție compania prietenilor lui și să îți facă plăcere să ieșiți amândoi cu grupul lui de prieteni.

Ai încredere în partenerul tău. Până la probă contrarie, dacă va fi cazula€¦ Însă nu diminua fericirea unei relații, nu-ți irosi energia cu gândurile negative și nu-ți face rău trăind permanent în frică încât la final să constați cu regret că toate momentele importante din viață voastră au fost marcate de teamă, nu de bucurie.

Respectați-va intimitatea. Nu face o obișnuință din a-ți spiona partenerul. Nu vei face decât să-ți înrăutățești starea de spirit, iar dacă ești prinsă, cu atât mai mult acest gest de neîncredere va daună relației voastre.

Distribuie articolul: