Persoanele care obişnuiesc să poarte centuri strânse pe abdomen prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian. Explicaţia? Aceste centuri pot provoca reflux gastroesofagian – trecerea conţinutului stomacului în esofag – afectând mucoasa esofagului şi producând leziuni ce pot evolua spre cancer, cred specialiştii scoţieni. Centurile foarte strânse presează stomacul şi pot determina trecerea unei părţi a conţinutului acestuia în esofag, consideră cercetătorii de la Universităţile din Glasgow şi Strathclyde şi de la Southern General Hospital.

Conţinutul stomacal este puternic acid, din cauza prezenţei acidului clorhidric secretat de stomac pentru a digera alimentele. În mod normal, mucoasa stomacului este dotată cu mecanisme de protecţie care o apără de acţiunea acidului. Însă esofagul nu are o astfel de protecţie; de aceea, trecerea conţinutului acid al stomacului în esofag provoacă eroziuni ale mucoasei esofagiene, mărind riscul de apariţie a cancerului la nivelul acestui organ.

Cancerul de esofag este un cancer rar, dar numărul de cazuri tinde să crească în ultima vreme. Afectează în special persoanele de peste 55 de ani, iar primele semne sunt dificultăţile la înghiţire.

Cercetătorii cred că riscul este mai mare la persoanele supraponderale.

Specialiştii au testat 24 de voluntari care nu prezentau, de obicei, reflux gastroesofagian, cerându-le să înghită un mic dispozitiv care colecta o serie de date, înainte şi după ce voluntarii mâncaseră.

Măsurătorile au fost făcute atât în situaţia în care participanţii purtau centuri, cât şi atunci când nu le purtau.

Cercetătorii au descoperit astfel că era mai probabil ca participanţii să sufere reflux gastroesofagian atunci când purtau cingători strâmte, iar efectul s-a dovedit deosebit de pronunţat la persoanele cu exces ponderal.

Presiunea exercitată de centură asupra valvei care închide trecerea dintre esofag şi stomac face ca aceasta să nu mai funcţioneze normal, permiţând conţinutului acid al stomacului să treacă înapoi în esofag. Este fenomenul cunoscut sub numele de reflux gastroesofagian şi despre care se ştie că este un factor de risc în apariţia cancerului de esofag. Refluxul gastroesofagian determină senzaţii neplăcute de “arsuri la stomac”, dar poate duce, în timp, şi la consecinţe mai grave: acidul din conţinutul stomacal are un efect nociv asupra celulelor din mucoasa esofagului, iar aceste celule modificate prezintă un potenţial mai mare de malignizare.

Sursa/foto: www.descopera.ro

Distribuie articolul: