Picnicul va avea loc sâmbătă, 9 septembrie, la ferma ecologică Bacifera a Alexandrei Ungureanu, în satul Cucuieții Vechi, raionul Râșcani. Așadar, anunțăm un nou eveniment marca „Picnic la Ferma Eco”, organizat de compania socială EtnoGastronomica. Din 2014 până astăzi, EtnoGastronomica a organizat 8 picnicuri în diferite regiuni ale țării. Tamara Șchiopu, fondatoarea conceptului „Picnic la Ferma Eco”, spune că experiența se dovedește a fi una utilă pentru toți participanții. „Producătorii devin tot mai buni în ceea ce privește primirea oaspeților, iar consumatorii învață lucruri noi despre un produs sau altul. „Propunem un model specific, pentru că este însoțit de prezentări gastronomice, în care se sparg stereotipurile și produsele se prezintă în rețete neobișnuite, dar potrivite pentru picnic și pentru sezon. De exemplu la ferma de oi Bastercris din Trebujeni, Orhei, am gătit pepene verde la grătar, și o salată din brânză de oi cu rodii și vinete”, explică Tamara Șchiopu.

Compania socială EtnoGastronomica a lansat conceptul Picnic la Ferma Eco în 2014, cu o serie de vizite la producătorii ecologici din țară, împreună cu consumatorii responsabili, care doresc să afle originea produselor consumate, cum sunt ele crescute și care este realitatea de la fermele ecologice din Moldova.

fullsizeoutput_719

„Asemenea ferme nu sunt multe, mă refer la ferme cu certificate de conformitate ecologică, dar și cu condiții minime de a primi vizitatori de o zi. Turismul agrar este o formă răspândită în Occident, unde fermierii își diversifică activitatea agrară prin servicii ospitaliere fie de o zi, fie de mai multe. Este o sursă suplimentară de venit, atât de necesar pentru agricultor, dar este și forma perfectă de a educa consumatorul despre prețurile și provocările pe care le înfruntă fermierul. Aceste evenimente au un impact important asupra viitorului agricultorilor, căci gazda își realizează potențialul și dezvoltă latura de turism la ferma sa prin puterile proprii sau prin colaborare cu alte destinații turistice din regiune.”

fullsizeoutput_716Pe 9 septembrie, oaspeții Picnicului la Ferma Eco o vor cunoaște pe Alexandra Ungureanu.

„Alexandra se ocupă de pomușoare și legume de 13 ani, în prezent are șapte hectare de livadă, legume, căpșună, coacăză și zmeur. Mai nou, doamna Ungureanu cultivă și soiuri târzii, care se culeg în septembrie. Este și asta un mod inovativ pentru fermieri de a-și prelungi sezonul și a-și asigura venit pe o perioadă mai îndelungată. Luna septembrie nu este neapărat o lună de conservat căpșuni și zmeură, dar amatorii de aceste poame domnești au prilejul să le savureze și să pregătească deserturi sau salate somptuoase. Avem 20 de locuri disponibile, aici fiind incluși și copiii. Oaspeții vor avea posibilitatea să culeagă un pic și să-și cumpere de pe câmp căpșune și zmeură, câte un kilogram-două, cât vor dori. Prețurile vor fi în jur de 40 lei/kg, corespunzătoare perioadei date a anului. În plus, locația este una deosebit de frumoasă și o zi la aer curat, în sânul naturii, va fi perfectă pentru familiile cu copii, care pot participa gratis.”

Vizitatorii să vină flămânzi la picnic, deoarece papilele lor gustative vor avea parte de multe surprize delicioase. 

fullsizeoutput_71c

„La picnic la ferma BACIFERA voi prezenta patru rețete noi – o salată cu legume și zmeură, un cocktail cu căpșună, un sos picant cu zmeură pentru cașcavaluri și o tartă cu pomușoare. Unele rețete vor fi pregătite pe loc, altele vor fi aduse gata pregătite, pentru a le savura. Toate rețetele vor fi publicate apoi, împreună cu imagini de la picnic.”

Acest eveniment este parte dintr-o campanie națională de promovare a agriculturii ecologice EcoLocal, susținută de AMIB și People in Need Moldova. Detalii despre Picnicul la Ferma Eco găsiți aici: facebook.com/events