Ieri, la 14 Februarie, poetul Grigore Vieru a fost omagiat la Montreal în cadrul Cenaclului „Mihai Eminescu”. Prin acest eveniment s-a promovat imaginea poetului, talentul acestuia cât și tezaurul cultural pe care acesta l-a lăsat pentru multe generații înainte. 

Evenimentul a fost organizat de poeta Liuba Sârbu, fondatoarea revistei „Pici Voinici”. La invitația acesteia, Ambasada Republicii Moldova în Canada a fost prezentă la eveniment în persoana consolului Ina Ursan.

Din program au făcut parte recitaluri de poezii, discursuri, amintiri depănate de către cei care l-au cunoscut pe poet pe când acesta era în viață și muzică. Liuba Sârbu a spus că: „Despre Grigore Vieru putem spune multe, nespunînd nimic. Versurile i-au fost recitate, închinate cărții, răstignite în cântece ca să învie instantaneu pentru a rămâne vii, pe vecie, precum sufletele icoanelor neîngropate de timp. Vieru n-a fost și nu s-a dus, el n-a venit și n-a plecat. Vieru este și va fi. El este binecuvântarea Universului pentru România Mare. Liniștea în zbucium pe care a semănat-o peste brazdele literaturii va da roade neprețuite la nesfârșit, în virtutea trecerii timpului. Frate cu tristețea și supus al adevărului, a știut mereu, cu o dibăcie neasemuită, să storcă mustul din strugurii cuvintelor lumești. „Sunt iarba, mai simplu nu pot fi”, a spus-o tot el zicând, într-un interviu, că: „Nu-i ușor să fii simplu”. Deși, era de o simplitate complexă, aș zice chiar Enciclopedică. Vieru ni se întâmplă pentru că Dumnezeu ne iubește.

Aprindeți, ardă lumânarea,
Să-și picurea ceara pe lut
Și stingeți toată așteptarea,
Astăzi, Vieru s-a născut!”.

Apoi, le-a povestit celor prezenți despre întâlnirile pe care le-a avut, în vara anului trecut, cu Doamna Raisa Vieru, și le-a prezentat câteva poze din apartamentul acestia, masa la care scria, biblioteca impresionantă și alte poze din mediul în care Grigore Vieru și-a petrecut mulți ani din viață. Consolul Moldovei la Ottawa, Ina Ursan, a atras atenția, prin cele spuse, asupra faptului că Vieru rămâne a fi foarte actual în rândurile tinerii generații și că cea din urmă are o relație specială cu Poetul. George Rusu, fost fondator al primului post de radio românesc din Canada, a mărturisit că l-a cunoscut personal pe poet, acum mulți ani, și a devenit destul de emoționat spunând, având un tremur în voce, că s-a mirat atunci de măreția sufletului lui Grigore Vieru care, fiind mic de statură, era de o măreție impunătoare. La eveniment a participat și fostul coleg al lui Călin Vieru care a interpretat o variantă proprie a capodoperei „Eminescu”.

Președintele Cenaclului, Leonard Voicu, a accentuat că importanța lui Grigore Vieru este la fel de mare pe cât îi este și opera, pentru toți românii. Elena Catană, conaționala noastră, a pregătit pentru public ciorbă și sarmale de sufletul poetului, iar Ecaterina Limon Marițoi, susținută de Ion Revenco, a pregătit un tort de 4 kg. în formă de carte pe coperta căreia era chipul poetului.

Foto: Cenaclul „Mihai Eminescu” de la Montreal

Distribuie articolul: