Viața ei bate rutina. În fiecare zi i se întâmplă lucruri noi. Azi prezintă la Paris o nouă colecție de la Chanel, mâine ia avionul spre Zurich, iar poimâine pleacă în alt colț al lumii. Este vorba despre Ecaterina Sliusarenco, un model din Chișinău, care lucrează în capitala modei, Paris. Visul copilăriei mele

Și-a dorit să devină model din copilărie, „vroiam să defilez pe podium și tot încercam să o conving pe mama să mă dea la o școală de modelling”, povestește Ecaterina. În cele din urmă, ea și-a convins părinții, iar de la 14 ani a început cariera de model. Astfel, la 19 ani, Ecaterina Sliusarenco se putea mândri cu un portofoliu generos, cu apariții în reviste și publicități. Totuși, aceste realizări erau o vagă sclipire a ceea ce urma să i se întâmple.

„În 2007 am participat la concursul Miss Moldova unde au venit şi reprezentanți din România. Ei m-au văzut, m-au plăcut și m-au chemat la Fashion Week în România». La una din prezentări, Ecaterina a fost remarcată de un model scout, care era în căutarea de manechine pentru o agenție din Paris. Acesta a fost biletul norocos.
«Am făcut un interviu, m-au filmat, mi-au luat dimensiunile și într-o lună eram deja la Paris», spune Ecaterina.

Cine nu riscă, nu bea șampanie

Acum vorbește cu usurință de hotărârea luată atunci să meargă la Paris, însă nu poate uita emoţiile riscului asumat: «îmi era greu să decid, iar când am semnat contractul eram cu mama. Părinții m-au susținut foarte mult. Îmi era frică pentru că la noi lumea modei se confundă cu altceva, și tot în acea perioadă mai văzusem niște filme despre modă și prostituție… Când am ajuns în aeroportul din Paris am văzut că este cineva care ține în mână o plăcuță cu numele meu. Pur și simplu îmi era frică să mă apropii. Am tremurat tot drumul până am ajuns în apartamentul în care urmam să stau. Acolo am văzut că mai sunt fete şi sunt modele adevărate, abia atunci am răsuflat ușor”.

Prima zi de casting

De atunci s-au scurs 4 ani, timp în care Ecaterina Sliusarenco a reușit să prezinte colecții de la Chanel, Christian Dior, Cacharel, Sonia Rykiel, Max Mara, Alexander Mc Queen, Veronique Leroy, Leonard, Stephane Rolland și lista nu se încheie aici. A călătorit aproape toată Europa, a lucrat câteva luni în China, a fost invitată în India și Egipt. Parisul, însă, a devenit a doua ei casă. Tot la Paris, Ecaterina și-a schimbat percepția despre canoanele frumuseții și, mai ales, cum trebuie să arate un model.

„Nu poţi să vii la casting machiată, să ai unghii lungi sau false. Eu, însă, obișnuită cu ceea ce învățasem la Chișinău, am făcut exact inversul. În prima zi, m-am îmbrăcat în pantaloni roșii și eram machiată. Cei de la agenție când m-au văzut… mi-au zis să mă demachiez imediat și să-mi schimb hainele». Astfel, Ecaterina a învățat din mers noile reguli și a lucrat ca să scape de cele vechi. „Un model adevărat merge natural și nu dă din șolduri, își păstrează dimensiunile cu care a venit în agenție, nu poartă aur sau argint, nu are unghii false și nu îmbracă haine de culori aprinse».

Modellingul – o meserie efemeră

Ecaterina Sliusarenco e blondă de la 14 ani, își păstrează cu strictețe dimensiunile și este adepta remediilor naturiste când vine vorba de îngrijirea tenului și a părului. Mai mult, ea consideră că actuala culoare a părului o avantajează: «părul meu e blond deschis și e ceea ce caută mulți designeri, de obicei se întâmplă că fie le place mult cum arăt, fie deloc. Până la urmă, fiecare caută de ce are nevoie, bunăoară la Karl Lagerfeld sunt cele mai slabe fete, în timp ce pentru Dior se caută fete cu forme, altcineva caută roșcate».

Conștientă de faptul că modelingul e o meserie efemeră, Ecaterina deja își caută o nouă ocupație. A studiat business și administrarea afacerilor la Chișinău, așă că pe viitor se vede în afaceri, dar nu înainte ca să profite din plin de meseria pe care a visat-o din copilărie.

Distribuie articolul: