Fie că este un un blat pufos sau crocant, cu șuncă și legume sau doar cu roșii și mozzarella, pizza e în topul preferințelor atunci când vine vorba despre mâncăruri gustoase. Iar atunci când înveți să o pregătești acasă, ai libertatea să îi pui ce topping vrei, să o ai la orice oră fierbinte și numai bună de a fi savurată, bucată cu bucată.


Iată câteva secrete care te vor ajuta să ai un rezultat garantat:

956161l-425x282-bmm-157c841a1. Pentru un blat crocant aluatul trebuie fie lipicios. Crusta de aluat va fi mai crocantă cu cât aluatul va fi mai umed. Dacă îţi place pizza cu blat subţire şi crocant, ar trebui să laşi aluatul mai lipicios. Dacă îţi doreşti o pizza mai pufoasă, mai încorporează în el, treptat, făină.

2. Pune aluatul la frigider peste noapte. Temperaturile mici permit glutenului din făină se relaxeze şi asta îţi va fi de ajutor când vei intide aluatul pentru va fi mai elastic. Îninate îl pui la rece, modelează aluatul într-o bilă şi aşează-l într-un bol uns, acoperit cu o folie de plastic.

3. Mălaiul previne lipirea. Aluatul se lucrează mai întâi cu mâna. Aplatizează bila de aluat până când formezi un disc. Presară mălai pe tavă, aşează discul de aluat şi cu un sucitor rulează-l până când ajunge la diametrul dorit. Dacă  semne revine la dimensiunile iniţiale şi e prea elastic, mai lasă-l se relaxeze 5 minute.

4. Un cuptor încins = succes. Încinge cuptorul la 250C sau chiar mai mult dacă poţi. O temperatură ridicată va garanta un blat perfect, copt bine în interior şi cu o crustă crocantă la exterior. Lasă cuptorul se încingă cel puţin 30 de minute înainte coci pizza. Dacă ai o piatră pentru pizza, aşează-o în jumătatea inferioară a cuptorului, din momentul în care ai pornit cuptorul.

5. Nu face exces de toppinguri! E bine nu încarci pizza cu prea multe ingrediente. Rezumăte la cel mult 3-4. Cu cât vor fi mai multe, cu atât aluatul se va coace mai greu şi rişti ai un blat ars la exterior şi crud la interior.

Vezi mai jos o rețetă perfectă de pizza, de la unul dintre cei mai renumiți bucătari români:

Sursa

Distribuie articolul: