Oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de o reuşită îndelung căutată: o pilulă care oferă bărbaţilor o metodă contraceptivă sigură, eficientă şi reversibilă. Cercetătorii australieni de la Universitatea Monash au reuşit să îi facă pe şoarecii de sex masculin să devină infertili prin blocarea funcţionării a două proteine, intrându-se, astfel, într-o nouă etapă a procesului de creare a unei pilule contraceptive pentru bărbaţi.

Ei au reuşit să modifice genele şoarecilor masculi pentru a bloca două proteine din celulele musculare care permit celulelor spermatice să călătorească prin organele reproductive ale animalului. Şoarecii au rămas perfect sănătoşi şi s-au acuplat cu femele, însă fără ca acestea să nască pui, a declarat Sabatino Ventura, coordonatorul studiului. Cercetătorii de la Universitatea Monash, care au colaborat cu colegii lor de la universităţile Melbourne şi Leicester (Marea Britanie), încearcă în această perioadă să reproducă de manieră chimică acest fenomen genetic.

 

Medicamentele care blochează adrenoceptor sunt deja folosite pe scară largă drept tratamente pentru hiperplazia benignă de prostată şi pentru hipertensiune, arată cercetătorii. „Este necesară conceperea unui antagonist de P2X1-purinoceptor înainte ca această strategie farmacologică pentru contracepţia umană să poată fi testată”, subliniază oamenii de ştiinţă. Dr. Ventura spune că există 80% şanse ca această metodă să ducă la lansarea pe piaţă în 5-10 ani a unei pilule anticoncepţionale pentru bărbaţi.

Sursa: theaustralian.com.ua