Iubeşte pictura încă din copilărie şi se poate mândri cu o activitate artistică de 30 de ani. Sunt ani în care pictorul Ion Moraru a reuşit să se facă remarcat nu doar în Moldova, dar şi în SUA, acolo unde locuiește acum împreună cu familia. Pictorul însă spune că nu a emigrat definitiv, pentru că trăiește în două spaţii culturale: SUA şi Moldova. Maestrul în arte care a ilustrat peste 40 de cărți pentru copii și tineret, spune că numărul picturilor sale a devenit o matematică mai mult spirituală. După succesul expoziţiei din anul 1997, care a avut loc la Centrul Cultural Român din New York cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, statul american i-a oferit pictorului Ion Moraru şi familiei sale Cartea Verde — Green Card-ul, la compartimentul „Personalitate cu Talent de Excepţie”.

Mai târziu, începând cu anul 2001, s-au stabilit împreună cu familia la New York, unde locuiesc şi acum. Între timp, cu toţii au devenit cetăţeni americani. „Până a mă stabili în SUA, am avut o carieră foarte fructuoasă acasă şi am fost apreciat la justa valoare, fiind Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova şi Maestru în Artă. Am plecat în SUA pentru că am dorit să cunosc o altă cultură, altă civilizaţie şi potenţialul pictorilor de acolo. Soţia mea Tamara, care este alături de mine de pe timpul, este muza, prietenul şi impresarul meu pe tot parcursul activităţii mele”, spune pictorul.

A păşit pe tărâmul artei încă din copilărie şi spune că a avut noroc de o profesoară care l-a ghidat şi l-a încurajat să participe la diverse concursuri: „Din copilărie am visat să devin pictor. Dragostea pentru pictură am descoperit-o încă din clasa a 4-a. Am avut marele noroc de Nina Ianovici, profesoara de desen artistic, care a reușit să-mi observe talentul nativ şi sensibilitatea mea pentru pictură”.

Realizările şi premiile primite pe parcursul celor 30 de ani de activitate artistică, se datoreză dăruirii pentru artă, spune pictorul. „Sunt în stare să lucrez în atelier mai mult de 10 ore pe zi. Talentul este la fel de important, dar trebuie să avem grijă să-l păstrăm şi să-l valorificăm. Iar soarta îi oferă anumite şanse fiecărui om, însă unii le explorează din plin, în timp ce alţii nu le observă”.

„Dacă explorezi numai talentul, rămâi un diletant”
După absolvirea Colegiului Republican de Arte „I.Repin” din Chişinău, pictorul a căutat și alte experiențe. O căutare ce l-a adus la Institutul Poligrafic din Moscova, unde a studiat timp de alți 5 ani. „Pentru ca un pictor să se afirme, şcoala este necesară, fiindcă dacă explorezi numai talentul, rămâi un diletant”, crede maestrul.

Ajuns în SUA, Ion Moraru găsește apreciere la public. Criticul de artă Radu Negru menționa că pictorul stăpânește bine desenul, deoarece pictează direct din culoare şi astfel devine inconfundabil. „În SUA sunt apreciaţi şi remarcaţi profesioniştii. Am devenit membru titular la cea mai prestigioasă Uniune de Creaţie de Artă Plastică din New York. Sunt în acelaşi timp şi Membru Titular al Asociaţiei Acuareliştilor din SUA”, povesteşte Ion Moraru.

Pe tot parcursul activităţii sale artistice, a organizat circa 50 de expoziţii personale şi nenumărate expoziţii de grup în mai multe ţări ale lumii, inclusiv la Fine Art Gallery din Miami și Manhattan Arts International din New York.

Femeia în pictură
„Cel mai greu în Arta Plastică este de pictat şi de desenat figura umană. Dacă în figura de bărbat se observă clar mușchii, atunci figura feminină este o armonie de forme unduitoare, plastice, rotunde, fine. Pictorul căruia îi reuşeste să prindă acest mister este capabil să redea frumuseţea feminină”, explică el.

„Situaţia ideală pentru un pictor, este atunci când are un model care îi pozează. Dacă nu are model, pictorul poate folosi propriile crochiuri, implicând imaginaţia şi memoria afectivă. Eu personal, folosesc ambele metode. Mai recent, stil american, pictez femeia şi din poze. Femeile din picturile mele mai des sunt inventate, dar pictez şi la comandă. De exemplu, în Miami, am pictat tematică feminină pentru un hotel prestigios”, povestește artistul.

Tehnici și inspirație
„Eu lucrez în ulei, în acuarelă, în pastel, în creion, în tuş, mai recent şi în acrilice. Mai am şi tablouri în care folosesc tehnica mixtă. Cum reuşesc? Răspunsul meu este simplu: la Colegiul de Pictură „I.Repin” din Chişinău, am învăţat timp de 4 ani să mânuiesc toate aceste tehnici. Exersam câte 10 ore pe zi în atelierele colegiului. Acolo mi-am pus baza profesională. Mai apoi, toată viaţa, inclusiv şi la Institutul Poligrafic, mi-am pus drept scop ca să ating desăvârşirea. Așa că nu plec nicăieri fără ca să am cu mine cel puţin o mapă de desen şi un creion. Şevaletul este cel mai bun prieten al meu”, zâmbește pictorul.

„Mi-e greu să spun numărul exact de creații artistice pe care le-am pictat, dar consider că sunt peste o mie. Am desigur un micregret când mă despart de ele, dar faptul că persoana care o cumpară are sentimente de bucurie, mă face şi pe mine mulţumit”, completează Ion Moraru. 

Locul picturii în viață și a banilor în pictură
Nu se încurcă la definiția proprie pe care o dă picturii: „Sursa mea de inspiraţie este natura, oamenii, lumea care mă înconjoară, experienţa de viaţă, amintirile din copilărie. În urma călătoriilor în alte ţări, în alte oraşe, sunt impresionat de locuri noi, de stări ale naturii, de vizitarea muzeelor renumite şi întâlnirile cu noi colegi de breaslă. Pentru mine pictura înseamna însăşi existenţa, iar mesajul picturilor mele, consta în faptul, că ele dăruiesc optimism, lumină, dragoste de viaţă şi speranţă”, spune cu entuziasm maestrul.

Referindu-se la partea financiară, pictorul nu ezită să puncteze: „Un pictor adevărat nu-şi pune pe prim plan mulţumirea financiară. Dar, slavă Domnului, nu mă plâng, deși pe timp de criză oamenii sunt mai precauţi, nu-şi permit, ca altădată, să achiziţioneze la fel de uşor opere de artă. Încă din Grecia Antică este cunoscut faptul că Artele şi Ştiința înfloresc atunci când este stabilitate economică şi politică.”

Cu ochii pe viaţa culturală din Moldova
Urmăreşte cu mult interes activităţile şi evenimentele artistice organizate la Chişinău prin intermediul internetului şi a posturilor TV naţionale. „Îmi admir colegii din Moldova, că rezistă la încercările timpului, dedicându-se în continuare Artelor Plastice. Fiind în SUA , am înţeles încă o dată că în Moldova avem pictori talentaţi, profesionişti, care păstrează continuitatea în artă, inspirându-se din valorile noastre naţionale. Spre bucuria iubitorilor de artă apar nume noi, cu viziuni originale şi moderne”, explică el.

Ultima expoziţie la Chișinău a avut-o în anul 2004, împreună cu fiul său Adrian, la Galeria de Arta a Teatrului “Licurici”. Își dorește ca viitoarea expoziție să aibă loc cât mai curând. Pictorul povestește cu entuziasm despre ultima sa expoziţie de la New York, intitulată „Dulce Basarabie”, unde au fost expuse 42 de picturi. „Suntem deopotrivă apreciaţi şi admiraţi atât în SUA, cât şi în Moldova, diferenţa fiind doar în faptul că în SUA există colecţionari cu experienţă şi cu posibilitate de cumpărare mai mare ca în Moldova”, ne destăinuie pictorul Ion Moraru.

„Eu nu am emigrat definitiv”
„Eu nu am emigrat definitiv, pentru că de fapt locuiesc în 2 spaţii culturale: în SUA şi în Moldova. Acasă revin de fiecare dată pentru a mă împrospăta de la tradiţiile noastre strămoşeşti. Planific, cât mai curând, sa revin în Moldova pentru un timp mai îndelungat. În SUA cel mai dor îmi este de meleagul natal şi de vechii mei prieteni. Îmi lipsesc întâlnirile şi discuţiile aprinse despre artă, fie din atelierul meu sau atelierele colegilor din Chişinău, deschiderea sufletească caracteristică moldovenilor şi atmosfera de acasă. Am şi aici prieteni, dar de cei vechi sunt mai ataşat”, recunoaște el.

În definitiv, chiar dacă e o consolare foarte modestă, se bucură că expoziţiile şi evenimentele pe care le-a organizat sunt o bună promovare pentru ţara noastră. „Este binecunoscut faptul că oamenii de artă şi sportivii sunt cei mai buni ambasadori ai ţărilor de origine. Prin cele peste 20 de expoziţii organizate de către mine în SUA  americanii au aflat despre Moldova, despre frumuseţea meleagului nostru, a oamenilor, a minunatelor noastre tradiţii culturale şi spirituale.”

Distribuie articolul: