Petru Cucu a devenit cunoscut în ţară, dar şi peste hotare, datorită încălţămintei şi accesoriilor pentru femei care le produce manual. A ales să-şi dedice potenţialul său artistic femeilor şi oamenilor cu nevoi speciale. Deşi, are atelierul său personal pe care l-a moştenit de la tatăl său, Petru lucrează la o înterprindere de stat pentru fabricarea încălţămintei ortopiedice. Modelierul recunoaşte că este o muncă obositoare, migăloasă şi cu salariu mic, dar cu toatea astea, nu renunţă la această muncă, pentru că datorită ei poate fi mai aproape de oamenii speciali. Muncă în atelier

Încălţămintea ortopiedică – metoda de a fi mai aproape de oamenii cu dezabilităţi
“Fiecare om cu dezablilităţi vine cu recomandările sale medicale, după ce se iau toate măsurile, recomandările ajung la modelier. Muncind pentru aceşti oameni, anual, produc zece modele noi de încălţăminte. Iar după ce aceeste modele sunt acceptate de echipa de specialişti, care include medici, ingineri tehnici, ortopezi ele ajung la persoanele care au nevoie de ele”.

Pantofi hand made vintage Cucu Petru

Cel care face încălţăminte ortopiedică o face cu uşurinţă şi pe cea estetică
Cu patru ani în urmă nu se vedea muncind în domeniul social, dar cu timpul a înţeles că dacă poate face acest lucru meticulous, o să reuşească să facă faţă şi industriei fashion. “De la început am lucrat ca ajustor, iar după ce am absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei am fost avansat şi sunt modelier constructor, asta se datorează şi faptului că am interes de a face acest lucru. Eu cred că cine face încălţăminte ortopiedică îi este mult mai simplu să facă încălţăminte standart”.

geantă hande made

Adevărata pasiune – genţile şi accesoriile pentru femei
Chiar dacă îi place munca pe care o face pentru oamenii cu dezabilităţi, modelierul Cucu Petru, în viitor se regăseşte doar în industria designului, ca să creeze genţi şi accesorii pentru femei. “De încălţăminte am parte în prima jumătate a zilei, iar în cea de a doua, mă ocup de genţi. Asta e ceea ce am încercat şi-mi reuşeşte şi în ce mă descopăr. Deocamdată mi-am ales să fac genţi, iar pe viitor cu siguranţă o să facă şi încălţăminte, încălţăminte calitativă”. 

Expoziţie de accesorii Cucu Petru

Fashion-design, dar nu pe podiumuri
Acum două luni, Petru Cucu a participat la o expoziţie de modă în care a avut o colaborare cu un designer autohton de haine. Experienţa a fost unică, dar cu toate astea, modelierul n-ar mai vrea s-o repete. “Am avut experienţa să muncesc pe podium şi am înţeles că asta nu este pentru mine. Modul meu de prezentare este o expoziţie, o vitrină. Podiumul are cerinţele lui şi trebuie să mă abat de la ceea ce vreau eu. Poate pe viitor voi mai repeta această experienţă, dar nu în colaborare cu cineva”.

geantă hand made Cucu Petru

Soţia- clientul cel mai fidel, dar şi cel mai pretenţios
Femeile sunt cele care-l inspiră, iar soţia este muza cea mai importantă. Petru mereu este înconjurat de femei frumoase, puternice şi cu bani, dar cu toate astea soţia are toată încerderea în meşterul ei. “Asta-mi este meseria, soţia deja a acceptat acest lucru. Eu nu îmbrac şi nu dezbrac femeile, eu doar fac genţile pentru ele. Soţia poate fi geloasă pe atelierul meu, pentru că petrec prea multe ore în el, dar în privinţa altor femeie este liniştită. Soţia este unicul client căruia îi accept pretenţiile, ea de obicei are dreptul să-şi impuie propriile ei păreri, celorlalţi clienţi le accept pretenţiile, dar decizile le iau eu. De obicei îmi place să le ghicesc eu gândurile, dar soţia este clientul cel mai fidel, dar şi cel mai pretenţios”. (Petru râde.)

geantă hand made 2012

Face genţi pentru vedete, dar nu se consideră un designer cunoscut
În decurs de doi ani a reuşit să-şi facă o clientele fidelă, iar printre ei se numără şi nume cunoscute – Mihaela Strâmbeanu, formaţia Zdob şi Zdub, Johnny Alici şi mulţi alţii. Petru nu consideră că a ajuns deocamdată la nivelul pe care şi-l doreşte şi la potenţialul pe care-l are. “Eu muncesc mult asupra unui model, reuşesc să fac maxim 5-6 genţi într-o lună, asta este destul de mult. Munca pentru un lucru de calitate durează şi necesită mare răbdare. Pe lângă faptul că muncesc la lucruri mari, între timp mai pot face centuri, cureluşe pentru ceas, accesorii fac diferite şi de obicei acestea şi sunt cele mai căutate”.

Expoziţie de accesorii Cucu Petru

Un hobby care ajuns afacere
Petru a moştenit măiestria de la tatăl şi bunica lui, dar a muncit atât de mult încât a înţeles că design-ul de accesorii şi încălţăminte este unica lui pasiune pe care vrea s-o dezvolte într-o mare afacere. “Vreau să-mi măresc un pic atelierul să aduc mai multe unelte, maşini şi să dezvolt această pasiune într-un business pe viaţă. Dar nu vreau să fac schimbări mari, vreau ca atelierul meu să rămân aproape aşa cum mi l-a lăsat moştenire tatăl meu, vreau să păstrez spiritul lui viu. Dar schimbarea este necesară pentru a putea extinde afacerea”.

Distribuie articolul: