Suntem în preajma atâtor sărbători frumoase şi vă propun o destinaţie inedită. Astăzi am ales să vă povestesc despre Petra, cea mai cunoscută destinaţie al Regatului Hașemit al Iordaniei, inclusă din 2007 în lista celor Şapte Noi Minuni ale Lumii pe lângă alte șase obiective nu mai puţin cunoscute: Statuia lui Christos Mântuitorul de pe muntele Corcovado, Rio de Janeiro;Machu Picchu, vechiu oraş incas din Munţii Anzi, Peru; Marele Zid Chinezesc, China; Marea piramidă (“Castillo”) din Chichén Itzá, vechiu oraş Maya în peninsula Yucatán, Mexic; Colosseum din Roma, Italia; Mausoleul Taj Mahal, India.

Petra, unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice incluse în lista Patrimoniului Unesco încă din 1985. Un oraş antic care s-a dezvoltat în special în perioada conducerii nabatienilor. A devenit pe atunci un centru comercial foarte important din Peninsula Arabică. În perioada extinderii Imperiului Roman, nabatienii şi-au păstrat parţial independenţa, regatul lor fiind cunoscut drept provincia Arabia Petraea. Petra şi-a pierdut din importanţă prin sec IV şi abandonat după cutremur, redescoperit fiind de europeni la începutul sec.XIX. Acum milioane de turişti vizitează anual acest complex.

 Petra

petra

Eu am ajuns în Petra din Egipt cu o excursie organizată. Am mers până în Taba (Egipt) apoi cu feribotul ne-am pornit spre Aqaba din Iordania. Din Aqaba am fost preluaţi de un ghid local şi de acolo spre Wadi Musa, adică valea lui Moise. Autocarul ne-a lăsat în parcarea din faţa complexului, în continuare am pornit pe jos. Drumul este mai mult decât memorabil, se trece prin defileul Siq, iar la aproximativ un kilometru depărtare apare în faţa ochilor bijuteria Petrei, Al Khazneh. Aici se mai fac săpături, încă nu se ştie care a fost menirea acestui templu de 43 metri înălţime, o teorie acceptată de mulţi că a fost Trezoreria Nabatienilor.

petra

Te surprind mărimea coloanelor ale Trezoreriei, dar şi mai mult multitudinea de culori ale pietrelor de pe faţadă. În complex veţi mai găsi zeci de morminte, sute de peşteri. O parte din ele sunt locuite de beduini, care propun diverse servicii turiştilor, plimbări cu trăsura, pe măgărus sau cămile. Când m-am întors înapoi prin defileu, soarele era spre apus, spectacolul de umbre, culoare şi lumini îmi va rămâne încă mult timp în memorie.

 petra

Spre final, vă dau câteva sfaturi practice.Din Bucureşti este zbor direct spre Amman, capitala Iordaniei, Companiile avia au des promoţii de 100 euro biletul dus-întors. Viza o obţineţi direct la aeroport. Taxa de intare în Petra este de 50 J.D/1 zi, aproximativ 70 USD. Mai multă informaţie găsiţi AICI.

Petra

Viorica Tarlapan-Ataman

Travelblog.md

Distribuie articolul: