Mai multe persoane publice au luat atitudine cu privire la cazul Victoriei Pruteanu, mamă și tutore a cinci copii, condamnată recent la trei ani și opt luni de închisoare pentru că și-a înjunghiat soțul care o amenința cu moartea. Acestea au lansat o potiție publică, adresată Președintelui Republicii Moldova și Ministerului Justiției, pe care o poate semna oricine condamnă violența în familie și pledează pentru ca Victoria să rămână în libertate pentru a-și putea crește copilașii.

Iată cerințele pe care le înaintează inițiatorii petiției:

„1. ASCULTAȚI ACEASTĂ MAMĂ TÂNĂRĂ! NU O ȚINEȚI DUPĂ GRATII! EA ESTE O VICTIMĂ DUBLĂ – A FOSTULUI SOȚ AGRESIV, DAR ȘI A SISTEMULUI, CARE NU I-A OFERIT NICIO ȘANSĂ, NICIUN SPRIJIN; 

2. DAȚI-I VOIE SĂ-ȘI CREASCĂ COPIII, FIIND LA LIBERTATE! STATUL NU VA CÂȘTIGA NIMIC, DACĂ EA VA STA LA ÎNCHISOARE, DAR VA PIERDE MAI MULT, ÎNCURAJÂND VIOLENȚA DOMESTICĂ”.

Victoria Pruteanu este orfană, are 23 de ani, doi copii ai ei și trei surori la întreținere. Tânăra a trăit într-un coșmar continuu, ani la rând. Bătăile crâncene, umilința și amenințările cu moartea veneau din partea celui ce cândva i-a jurat credință în fața altarului. Din această cauză a avut două tentative de suicid, a pierdut prima sarcină la termenul de 7 luni, demnitatea și speranța unei vieți liniștite.

Coșmarul nu s-a sfârșit nici după ce s-a plâns la poliție și Primărie de mai multe ori. Atitudinea împăciutoare a celor care ar fi trebui să-i fie apărători, doar au ațâțat agresorul, pentru care cererea de divorț a fost ultima picătură. După una dintre altercații, în toamna anului trecut, tânăra a primit ordonanță de protecție, care îi interzicea bărbatului să se apropie de ea. Chiar și așa, vizitele au continuat, mai ales când bărbatul se îmbăta.

Vedeți aici întreaga istorie a femeii condamnate și reacția PromoLEX.

capture-20160122-105831

Deja peste 400 de persoane au semnat Petiția online de pe Change.org, și altele peste 500 pe Petitieonline.com, argumentându-și semnătura și susținând femeia care a lăsat în voia statului și a sistemului infect 5 copii. Semnează și tu petiția AICI.

capture-20160122-110452

Foto: ZDG.md, captură site.