O dată cu venirea sezonului cald piețele și supermarketurile sunt invadate de fructe și legume. Chiar dacă medicii ne recomandă ca ele să fie prezente zilnic în alimentația noastră, pentru o imunitate mai bună, totuși uneori sănătatea noastră poate fi în pericol din cauza substanţelor chimice cu care sunt tratate fructele și legumele. Medicul gastrolog, Ilie Cazac, ne oferă câteva sfaturi cum putem evita și depista alimentele cu cel mai mare procentaj de pesticide. Potivit medicului, legumele și fructele care pot conține cea mai mare cantitate de pesticide în ele sunt:

Roşiile – de obicei, aceste legume conțin un număr mai mare de pesticide decât altele. Ca să ne dăm seama dacă au fost tratate sau nu cu chimicale este îndeajuns doar să punem mâna pe ele. Atunci când roșia este dură și lemnoasă este clar că a fost injectată. Tomatele care sunt puțin mai moi, de obicei, sunt ecologic curate.

Căpşunile – ele sunt tratate cu pesticide pentru a rezista mai mult timp pe piață și conțin, de obicei, un nivel de 0,01 mg de pesticide per kg, ceea ce este o cantitate foarte mare și nocivă pentru organism.

Castraveții – în ceea ce-i priveşte, putem să ne dăm seama dacă sunt injectați cu substanțe, nu după mărimea lor, ci după gustul pe care îl au. Dăcă au un gust puțin amărui aceasta înseamnă că nu au fost injectați. Cel mai bine este să observăm culoarea lor. Dacă sunt puțin moi, dar au o culoare de un verde aprins, atunci cu siguranță au pesticide. Dacă sunt de o culoare puțin ștearsă asta înseamnă că sunt buni de consumat.

Cartofii – ceea ce e important să știm despre cartofi este faptul că trebuie să fim atenți la aspectul lor. Dacă sunt încolțiți sau au semne că au fost încolțiți, dar le-au fost îndepărtați colții, atunci conțin substanțe toxice. Dacă nu au urme că au început să încolțească, atunci probabilitatea că au fost tratați cu chimicale este mai mică.

Bananele – de obicei, când bananele sunt încă verzi, ele sunt tratate cu un hormon vegetal pentru a grăbi procesul de coacere a fructelor. Oricât am căuta pe piață banane făra pesticide este dificil să găsim, cam toate conțin chimicale și tot ce putem să facem e să le consumăm în cantități mai mici.
Perele și merele – aceste fructe pot fi ușor depistate dacă au fost sau nu injecatate cu pesticide după aspectul cojii. Dacă aceasta are un luciu sporit, atunci e clar că fructele au fost injectate pentru a li se oferi un aspect mai frumos. Așadar, nu căutați neapărat fructe care ar arăta perfect, ci care ar fi mai sănătoase.

Citricele – mandarinele, portocalele, clementinele, lămâia și greipfrutul sunt alte fructe care au un conţinut mare de pesticide. Cea mai bună soluție pentru a evita riscul îmbolnăvirii este acela de a renunța la coaja lor și să nu o folosim la ceai sau în alte moduri.

Cum evităm consumul pesticidelor?

1. Chiar dacă cele mai importante vitamine și minerale se află în coajă, medicul recomandă ca în primul rând să curățim coaja fructelor și a legumelor.

2. Înainte de a le curăța de coajă ar fi bine să spălăm bine legumele și fructele pentru a le consuma. Ca să îndepărtăm cât mai multe procente de pesticide. Putem să le spălăm cu puțin bicarbonat de sodiu, le lăsăm câteva secunde în apa respectivă și apoi le clătim cu apă curată.

3. Unele fructe, care conțin un număr ridicat de pesticide, sunt greu de curățat din cauza semințelor sau a coajei care se îndepărtează greu, de aceea, este bine să le ținem câteva minute în apă chiar înainte de a fi clătite.

4. Nu te grăbi să consumi cât mai repede unele legume și fructe, așteaptă-le pe cele de sezon deoarece pentru creșterea lor sunt folosite mai puține substanțe chimice.

5. Nu alege doar fructele și legumele care au sunt frumoase, aceasta nu înseamnă că sunt neapărat gustoase și sănătoase, din contra, pot fi mai toxice.

6. Chiar dacă sunt cam scumpe recomand să procurați alimente bio, deoarece sunt obținute fără a fi folosite pesticidele.

7. Un criteriu foarte important este să fim cât mai atenți la țara de origine a produsului pe care doriți să-l procurați. Dacă ele sunt importate pot fi mai nocive deoarece sunt prelucrate chimic pentru a rezista în timp. Din acest motiv, cel mai bine e să cumpărăm fructe și legume produse la noi în țară.

Ce riscuri prezintă consumul pesticidelor?

Consumarea produselor cu un grad mare de pesticide poate duce la scăderea fertilității la bărbați şi, de asemenea, accelerează procesul de obezitate. Ele mai favorizează și apariţia unor boli ca: Alzheimer şi Parkinson. Din cauza lor ne putem deteriora stomacul și riscăm, foarte des, să avem dureri. Consumul de legume și fructe este vital, dar trebuie să respectăm neapărat regulile de igienă ca să evităm îmbolnăvirile.

Distribuie articolul: