Se spune că cea mai bună cale de a trata boala este să o previi. Rezultatele unui nou studiu sugerează că femeile care consumă regulat acizi graşi omega-3 din peşte au mai puţine şanse de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu restul femeilor. Oamenii de ştiinţă din China au analizat rezultatele a 26 de studii internaţionale care au implicat aproape 900.000 de femei, dintre care 20.000 suferiseră de cancer mamar. Pe baza acestei analize, s-a constatat că femeile care aveau un consum ridicat de acizi graşi omega-3 proveniţi din peşte, aveau un risc de dezvoltare a cancerului mamar cu 14% mai mic comparativ cu participantele care consumau un nivel minim de acizi graşi omega-3.

De asemenea, rezultatele au indicat şi existenţa unei relaţii doză-efect: la fiecare creştere zilnică de 0,1 grame a nivelului de omega-3 s-a observat o scădere de 5 procente a riscului de apariţie a creierului de sân. Prin comparaţie, o porţie de peşte gras (care are o concentraţie ridicată de acizi graşi omega-3), precum somonul, conţine 4 grame de acizi graşi omega-3. 

Alte studii au sugerat că nu numai cantitatea de omega-3 contează, ci şi raportul dintre omega-3 şi alţi acizi graşi din alimentaţie. Într-o analiză din 2002, oamenii de ştiinţă au constatat că femeile care au un consum echilibrat de omega-3 şi omega-6 (un tip nesănătos de grăsimi), au mai puţine şanse de a dezvolta cancer mamar.

Cercetătorii au explicat că este posibil ca aportul de peşte din populaţia occidentală să fie prea scăzute pentru ca acesta să poată avea un efect de protejare împotriva cancerului mamar.Pe de altă parte ar putea fi posibil ca şi alţi factori să influenţeze constatările, printre care şi diferenţele dintre sursele de omega-3. De exemplu, nu este clar dacă suplimentele de omega-3 şi aportul de omega-3 din peşte au aceleaşi efecte benefice asupra stării de sănătate.

Sursa: descopera.ro

Distribuie articolul: