Circa 3835 de copii din circa 40 de instituţii de tip rezidenţial din ţara noastră îşi pot testa gratuit vederea în cadrul primului program de screening oftalmologic, organizat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, informează cnam.md.

Acţiunea este desfăşurată în perioada 19 ianuarie – 21 mai 2015 şi cuprinde case de copii, şcoli de tip internat, şcoli-internat auxiliare, sanatoriale, şcoli speciale pentru copii cu deficienţe fizice şi senzoriale din 20 de localităţi ale Republicii Moldova. Scopul programului constă în prevenirea şi depistarea timpurie a tulburărilor de vedere la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, medicii specialişti au examinat cca 300 de copii din Casa de copii din mun. Bălţi, şcolile-internat pentru copii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinţilor din mun. Bălţi şi or. Străşeni.

Oftalmologii stabilesc diagnosticul şi planul de tratament, iar medicii din instituţiile rezidenţiale urmează să ducă evidenţa cazurilor depistate, dar şi să supravegheze în ce măsură este respectat tratamentul indicat.

Valoarea totală a programului de screening la copii este de aproape 748 mii de lei, bani alocaţi de CNAM.

Distribuie articolul: