Nu doar interpreții de folclor își permit să îmbrace ie, sau un costum popular complet. Multe personalități publice, prezentatori TV, lideri de opinie, din ONG sau din lumea afacerilor își etalează portul național cu multă mândrie la diverse evenimente sau chiar fără vre-o ocazie, în viața de zi cu zi. Iată 5 asemenea femei care sunt un frumos exemplu de cum se poartă bluza tradițională a neamului nostru.

Antonița Fonari, Secretar General la Consiliul Naţional al ONG-urilor din RM, Vicepreșidenta Consiliului Național pentru Participare (CNP), ne-a declarat că preferă și îmbracă ia din mai multe considerente. “Este o haină deosebită, care inspiră eleganță prin albul pânzei și ornamentele tradiționale foarte frumoase. Nu o port chiar în fiecare zi, prefer să-i țin frumusețea și eleganța pentru ocazii mai speciale: concerte, evenimente publice, conferințe și plecări peste hotarele țării”.

În acest sens, Antonița recunoaște că ia este o haină foarte practică, ușoară (ocupă puțin spațiu în bagaj) și ușor de întreținut: “Am îmbrăcat ia și la Națiunile Unite, și la Consiliul Europei, la diverse întrevederi de peste hotare, fiind sigură că aduc, odată cu ea, și o parte din tradiția neamului nostru”. Antonița le-a explicat copiilor foarte clar ce înseamnă ia și cum se poartă, însă din raționamente de vârstă a optat pentru niște ii stilizate pentru ei. “Dacă nu le explici că ia este tradiție și simbol al neamului, ei vor prefera haina indiană, pentru că e mai colorată (zâmbește). Le-am luat acum niște cămăși stilizate pentru că ei cresc, sunt activi și nu se merită o investiție atât de mare pentru un timp foarte scurt. Lor le place, dacă vor dori, vor purta ie autentică atunci când mai cresc”, ne-a mai povestit Antonița.

Angela Chelaru, lector universitar la Facultatea de Științe Economice la Universitatea de Stat din Moldova şi Manager general la Fresh&Joy a purtat ie chiar de Duminica Mare și a făcut-o cu o deosebită plăcere. “Chiar prin centrul capitalei m-a oprit o doamnă în stradă să mă întrebe dacă ia e cusută pe fir ori ba. Am fost foarte mândră să zic că a lucrat-o bunica mea”, ne-a declarat intervievata. Angela spune că are și un vis: “Vreau să cos costum tradițional mie și fiicei mele cu mâna mea, în marea speranță că vreodată se va bucura de ea nepoata mea”. Angela Chelaru este de baștină din Brînzeni, Edineț – un sat cu tradiții, unde pe timpuri toți elevii din școală aveau costume populare, povestește eroina în ie, “costume pe care părinții ni le comandau din primul an de studii și le modificau pe măsură ce creșteam. La toate serbările purtam aceste costume – așa se educă tradițiile! “, mai crede Chelaru.

Angela Chelaru

Tatiana Slivca, prezentatoare TV, moderator de concerte și petreceri poartă ie cu orice ocazie și se poate lăuda cu câteva costume complete de toată frumusețea. Ia îi confirmă apartenența la neam: “sunt mândră că am avut predecesori care au depus toată truda și imaginaţia pentru a confecţiona acest port. Ia tradiţională este un element mai mult decât reprezentativ, care vorbeşte despre cine suntem, de unde venim şi încotro mergem”, ne-a mărturisit Tatiana. Prezentatoarea povestea într-un interviu acordat revistei EA că a descoperit costumul popular la vârsta de șapte ani și mai păstrează și acum ia ţesută pe pânză de casă în nuanţe de verde şi galben pentru urmaşii ei. Tatiana are mai multe costume de la an la an şi sunt din toate zonele folclorice ale României. “Fiecare piesă are valoare sentimentală pentru mine și nu cred că mă voi despărți de ele vreodată. Port ie cu orice ocazie şi recomand tuturor: oriunde aţi fi – Purtați IE cu MÂNDRIE şi fiţi demni că sunteţi ROMÂNI”, a îndemnat Slivca.

Dorina Gherganov, prezentatoarea Mesager-ului de la M1, ne-a povestit că nu a îmbrăcat ie din copilărie, iar ideea de a prezenta un buletin de știri în bluza neamului nostru a venit spontan. “După jurnalul amiezii, în care am avut o ştire despre Ziua Iei, regizoarea m-a întrebat dacă aş prezenta Mesager-ul în ie. Iar spus că aş face asta cu mare drag, dar nu am o ie. Colega Irina Ropot, care este și organizatoarea Festivalului Iei din luna august, a luat legătura cu d-na Maria Cristea, meşter popular, care mi-a oferit ia”.

Prezentatoare mărturisește că s-a simţit foarte confortabil în ie şi că e mândră că am avut ocazia să promoveze portul popular românesc: “Am comandat deja o ie pe mărimea mea şi o voi purta neapărat cu multă plăcere, pentru că această bluză are o energetică aparte şi îţi dă puteri, cel puţin eu asta am simţit”. Dorina își amintește că a avut la şcoală un costum popular, cântând în ansamblul folcloric “Crăiţele” din satul de baştină. “Acum îl îmbracă fiica mea mai mare. Iar cea mică are şi ea o ie şi catrinţă pe care le poartă la diferite matinee de la grădiniţă”, ne-a mai spus jurnalista.

Foto: Facebook, Arhiva personală