Revista on-line pentru femei PentruEa și Biroul pentru Relații cu Diaspora demarează un proiect-concurs cu genericul „Pentru IE”. Proiectul are drept scop promovarea portului tradițional românesc, în special a iei naționale (sau stilizate) cu orice ocazie și oriunde în lume. Întreaga diasporă va fi invitată la un concurs de ii, iar primele care vă îndeamnă să pozați în ie sunt echipa PentruEa și echipa BRD. Proiectul-concurs „Pentru IE” vrea să readucă în portul de fiecare zi ia – bluza tradițional românească din pânză fină și cu broderii colorate. Asortată la diverse ținute și îmbrăcată cu diferite ocazii, ia trebuie să fie mesajul nescris al fiecărei moldovence aflată oriunde în această lume. Pentru faptul că poartă ie, moldovencele trebuie să se mândrească, să știe că sunt mult mai frumoase și că ia semnifică mult mai mult decât o simplă bluză.

Moldovencele din toată lumea, membre ale comunității diasporei de moldoveni din Europa, SUA, Australia, Africa, Asia sunt invitate să facă o poză îmbrăcate în ie și să participe la concursul „Pentru IE”, motivând printr-un comentariu de ce este important să purtăm haine naționale, în special ia peste hotarele țării și nu doar pe scenă. Câștigătoarea va fi desemnată la sfârșitul perioadei de concurs prin contabilizarea numărului de like-uri primite la poză.

Fetele din Echipa PentruEa și din echipa Biroului pentru Relații cu Diaspora au fost primele care au îmbrăcat ii în semn de solidaritate și îndemnând fetele și femeile de pretutindeni să îmbrace ii. Echipa organizatoare nu va participa în concurs, ci doar va încuraja participantele să nu-și pună limite – ia poate fi îmbrăcată și asortată cu orice.

De această părere este și domana Maria Cristea, care ne-a oferit cu mare amabilitate iile Casei Cristea pentru prima sesiune foto. Casa Cristea are o experiență bogată în coaserea și brodarea costumelor populare pentru mulți interpreți de foclor și colective artistice din Moldova și de peste hotarele țării. “Rafinamentul ornamentelor vechi, aplicate pe bluzele şi cămăşile de croi modern, le dau acestora un farmec deosebit , ducând totodată mesajul lor de secole mai departe, dar deja într-o nouă formă, modernă”, a declarat pentru toți iubitorii de tradiții creatoarea Maria Cristea.

Proiectul-concurs „Pentru IE” se va desfășura în perioada 19-30 iunie și este susținut de BRD și PentruEA.md. Pozele cu ii care vor să participe la concurs pot fi încărcate pe pagina Concursului. Redacția PentruEA va plasa și alte materiale la temă, care vor veni să completeze proiectul pentru promovarea iei „Pentru IE”.

Premiile vor fi acordate in cadrul evenimentului organizat de colega noastră, Nata Albot, pe 30 iunie incepând cu ora 14.00, pe str. Alexandru Cel Bun 19, pe teritoriul Satului Moldovenesc Buciumul cind se va organiza Ziua IIL-or – IA MANIA.

Distribuie articolul: