Romanul Tatianei Țăbuleac Vara în care mama a avut ochii verzi a apărut la Editura Mundareu din Brazilia. Traducerea e semnată de Fernando Klabin, care, de asemenea, a mai tradus în portugheza braziliană și Nostalgia, de Mircea Cărătrescu, apărută la aceeași editură.

„Vara a apărut la editura Mundareu în portugheza braziliană. Pentru mine e un cerc care se închide. Fernando Klabin a fost primul om care a spus că vrea sa traducă cartea în limba lui și a făcut enorm pentru ea. Eu mă tot uit la acest video ca la un caleidoscop (Silvia Naschenveng, mulțumesc!) și mă mir de atâta frumusețe”, transmite Tatiana Țîbuleac la mijlocul acestei luni.

Primul roman al Tatianei Țîbuleac a mai apărut în franceză, spaniolă, norvegiană, germană și poloneză.

Ediția spaniolă, apărută în 2019 la Editura Impedimenta, a câștigat Premiul European Cazino de Santiago, fiind vândută în peste 25 de mii de exemplare.

Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac a apărut în 2017 la Editura Cartier, în colecția Rotonda. Ediția română, apărută deja în opt ediții, s-a vândut în peste 20 de mii de exemplare.

„Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al ei.(…) Scurt și intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari așteptări.” (Radu Vancu)

„Cu Vara în care mama a avut ochii verzi, Tatiana Țîbuleac scrie una dintre cele mai răscolitoare povești din literatura română contemporană. Despre cum lipsa de iubire poate să lase oamenii singuri și nenorociți.” (Luiza Vasiliu)

„Tatiana Țîbuleac a scris o carte absolut memorabilă.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Debut editorial cu Fabule moderne, Editura Urma Ta, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura Libris Editorial, Brașov, 2016. Cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, Editura Cartier, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018). Romanul a apărut în franceză, spaniolă, norvegiană, germană, poloneză și portugheza braziliană.

Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut în 2018 la Editura Cartier, a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019). Tradus în franceză,  spaniolă, bulgară și albaneză.

Tatiana Țîbuleac este laureată a Premiului Național al Republicii Moldova, oferit de Guvernul Maia Sandu în 2019.

Citește și: „O Lastocikă total diferită”. Romanul „Grădina de sticlă”, de Tatiana Țibuleac, tradus și în albaneză