Cercetătorii de la Yale University au demonstrat că practica acoperirii nasului cu fularul, în perioada rece a anului, scade simțitor riscul dezvoltării unei răceli, scrie Daily Mail. Prin ce anume se explică acest fenomen, aflați mai jos.

Savanții care au analizat fenomenul răcelii în perioada rece a anului au constatat că fiecare al cincilea om este purtătorul unui rinovirus, care, de cele mai multe ori, este cauza principală a răcelii și a nasului înfundat.

Sistemul imunitar este cel care blochează răspândirea virusului în întregul organism, de aceea, rinovirusurile atacă, de obicei, doar sistemul ORL. Odată cu răcirea temperaturii în nas cu 5 grade, însă, sistemul imunitar încetează să-și mai exercite funcția protectoare!

Akiko Iwasaki, unul dintre profesorii de la universitate, afirmă că puterea sistemului imunitar scade, în timp, din cauza expunerii nasului la temperaturi cu mult mai scăzute decât temperatura corpului. Din spusele acesteia, temperatura corpului posedă o influență mult mai mare, asupra imunității, decât însuși virusul.


Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nasul trebuie acoperit, în perioada rece a anului, după experimentele făcute cu șobolanii. Conform The Daily Telegraph, rinovirusul acționează diferit la temperaturile 37 și 33, spre exemplu. 

Până nu demult, se considera că răceala e provocată de expunerea îndelungată la temperaturi ridicate, dar și de încăperi neaerisite. Acum, însă, trebuie să luăm în serios acoperirea nasului înainte de a ieși afară!

Foto: eshopmall.co.uk

Distribuie articolul: