Promovează tradițiile moldovenești, așa cum poate el mai bine, prin lucrările sale din ceramică. Pensionarul Victor Sosnovtev, în vârstă de 70 ani, își cucerește cumpărătorii, în mare parte turiști, cu pozitivism și lucrări prin care ne promovează țara. Îi place să călătorească și spune că își dorește să ajungă în America.
De cât timp comercializați lucrări din artizanat și care este succesul lor?

De 20 de ani sunt aici, lângă scuarul Teatrului Naţional. Toată lumea mă ştie pentru că acest tip de suveniruri doar eu le produc, sunt unicat cum s-ar zice. Lumea îmi zâmbeşte pentru că şi eu le zâmbesc.

Aveți vreo tactică pe care o practicați pentru a vă atrage clienții ?

Zâmbind. Lumea îmi zâmbeşte pentru că şi eu le zâmbesc. De fapt, lucrările mele îi atrag pe ei. Fiecărui client care cumpară ceva de mine îi realizez o fotografie pe care o plasez pe site-ul meu, apoi îi dau un măr. Si ție o să-ți fac o poză, pe care o vei găsi pe pagina mea. Am şi carte de vizită ca să mă găsească lumea mai uşor. Stiu să vorbesc şi în engleză, şi în franceză, şi în germană sau italiană. Mă pot înțelege practic cu orice om de pe fața pamântului.

Aveți o anumită simbolistică în lucrările dvs ?

Fără simboluri pictura nu există… eu dintotdeauna am folosit în creațiile mele dansul (hora) ca simbol al vieții, peştele ca simbol al creştinității, al fidelității, strugurii ca formă a Moldovei.

 În prezent la ce creație lucrați  în studioul dvs?

La o farfurie de decor din ceramică cu sticlă. Este una dintre cele mai anevoioase lucrări, deoarece sticla trebuie s-o topesc la 300 de grade, până fac desenele, trebuie să am grijă să nu se răcească.

Ce mai face un pictor -ceramist la cei 70 de ani în afară de creatiile sale?

Călătoreşte cu soția. Ascultă muzică clasică. Se plimbă cu bicicleta. Se ocupă de studioul său.

Pe unde ați călătorit ?

Rusia în lung şi în lat, eu fiind născut în Siberia, apoi, România, Ungaria unde este fiul meu, pictor, Franța, Anglia, aproape toată Europa, de fapt. Doar în America încă nu am ajuns, ar trebui să merg pentru că acolo fiica mea locuieşte şi lucrează ca si pictorită.

Dacă ați pune punct aici pictatului pe ceramică ce v-ati apuca să faceți ?

Același pictat pe ceremică (zâmbește). Nu aş putea să pun punct niciodată cât trăiesc, deoarece pentru mine pictura este lucru, este viață, este pasiune. Iar pentru ceea ce creez eu nu există limită de timp.

Ana Ursu
Școala de Studii Avasate în Jurnalism 

Distribuie articolul: