Pe doctor Dorina Agachi o găsim zilnic împărțită între timpul pentru copilul ei și timpul pentru copilașii care au nevoie de consultație pediatrică. Ne-a povestit că și-a dorit de mică să îmbrățișeze această profesie, a venit cu un sfat de aur pentru tinerii părinți, dar și cu Regula celor 5 NU pentru creșterea unui copil sănătos și armonios. Toate și fiecare în interviul ce urmează.

Vă amintiți momentul în care ați decis că veți fi medic? Ce v-a inspirat/motivat atunci?

Cred că mi-am dorit dintodeauna să profesez în calitate de medic. La primele compuneri în școală îmi plăcea la nebunie cum se scrie cuvântul „Doctor” și nu pentru că înțelegeam toată esența, dar fiindcă primar litera de început era ca și a numelui meu și apoi începeam să întreb „cu ce se ocupă nenea în halat alb???” Până acum mai păstrez caietul șifonat și schimbat la culoare de trecerea anilor cu mica lucrare „Ce o să fac când voi fi mare”.

Care a fost impulsul care v-a făcut să vă aplecați specializarea către copii?

A avea grijă de copilul bolnav al altei persoane, probabil că este cea mai importantă responsabilitate ce poate fi încredințată unui om. Pediatrul ia decizii privind sănătatea, uneori viața copilului. Pe lângă acest fapt, pediatrul trebuie să trateze copilul bolnav și să liniștească familia îngrijorată. Să faci parte din pediatrie înseamna mai mult decât excelență academică – implică o atitudine bună, aptitudini, caracter, angajament și, mai presus de orice, dragoste pentru meseria asta. Întodeauna mi-am droit să lucrez cu copiii. Inițial îmi doream oncologie pediatrică, apoi oscilam între chirurgie pediatrică și pediatrie. Pentru a alege pe cea din urmă m-a convins soțul. 

Poți fi pediatru fără sa iubești copiii? Asta vine cu timpul sau este în sânge?

Pediatrul trebuie să fie bun, uman, tolerant, generos, sensibil. Aceste calități scot la iveala simțul dedicării către pacient și către meserie, împreună cu simțul îngrijorării. Simțul responsabilității și copilăria. E primul test necesar a fi susținut înainte de începerea rezidențiatului și a întregii știinte pediatrice.

Care a fost marele avantaj/avantaje în faptul ca știți bine toate dedesubturile pediatriei? Vedeți și dezavantaje în a fi doctor (în Moldova)?

Pediatrul, ca și toți medicii, trebuie sa aiba cunostinte adecvate si trebuie sa fie in pas cu dezvoltarea medicinei, trebuie să fie deschis către erorile medicale. Trebuie să fii informat cu toate regulile din stat ca să ai un curs corect a ceea ce faci.

Nu e un dezavantaj în a fi doctor în RM, dar în a fi cetățean în RM, sunt probleme care cuprind întreaga populație, fiind așa dezechilibru politic, totul se răsfrange asupra tuturor.

Care sunt cele mai întâlnite preconcepții, stereotipuri despre doctorii pediatri?

Cel mai întâlnit stereotip e că un tânăr specialist nu poate ști prea multe, deoarece nu are experiență. Al doilea, la fel de important: Calitatea medicinei cu plată este mai bună decât cea oferită gratuit de către Stat.

Care a fost momentul care v-a marcat cel mai mult de-a lungul activității?

Pot fi menționate multe… însă pe mine mă marchează orice caz finalizat fericit în egală măsură cu cele în care este întârziere în diagnosticul precoce, spre exemplu, microcefalie diagnosticată la 1,3 ani!

Care sunt primele cinci recomandări pe care le-ați da unui părinte care are un copil de câteva ore/zile?

În creșterea și îngrijirea copiilor mici există „Regula celor 5 de «NU»”: 

Nu îl îmbrăca prea gros!

Nu îl hrăni excesiv!

Nu neglija vaccinurile!

Nu îl suprasolicita!

Nu îl priva de o atmosferă relaxată în casă!

Cred că părinții trebuie să conștientizeze că prevenţia bolilor este cel mai important lucru, terapia rămânând o soluţie de necesitate. Trebuie să luptăm pentru a creşte un organism sănătos cu o imunitate foarte bună, astfel încât să poată trăi într-un echilibru cu toate microorganismele din mediu – viruși, bacterii, ciuperci, etc. fără a se îmbolnăvi. Dacă suntem puternici – învingem boala!

Ce vă doriți cel mai mult pentru sistemul pediatric din Moldova? Ce nu ne ajunge?

Pediatria in Republica Moldova a progresat în ultimii ani destul de mult, lucru laudabil și foarte apreciat. Totuși rămâne loc de mai bine, iar aici mă refer la un sprijin financiar pentru tinerii specialiști, la echipament medical în cabinetul pediatrului, pentru un diagnostic primar corect. Ce nu ne ajunge? Spirit de echipă!

Revoltător! Un copil, forțat să se scufunde în apa înghețată, la temperaturi cu minus. Tradiția de Bobotează vs Cum ne creștem copiii (Video)

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: