O floare, darămite un buchet dăruit pe neprins de veste topeşte inima oricărei femei. Şi bărbaţii nu privesc cu răceală florile înmânate de curier, cu remarca: „Avem o surpriză pentru dumneavoastră!”. Timp de un an, Iulian Filip a cunoscut o nouă dimensiune a romantismului în stil moldovenesc. Încă din primul an de facultate, Iulian era obsedat de ideea propriei afaceri. A încercat mai întâi să importe din Italia haine pentru bărbaţi şi să le vândă prin intermediul magazinului electronic. Din păcate, bărbaţii din Moldova nu s-au lăsat ademeniţi de shopping-ul virtual.
Apoi, împreună cu prietena sa, au convenit că în Moldova, unde nunţile şi alte petreceri sunt la mare respect, ar merge bine să se ocupe cu invitaţii şi alte accesorii pentru petreceri. Zis şi făcut. Doar că în timpul celor patru posturi de peste an, deseori nota de plată pentru chiria oficiului întrecea balanţa venitului.

Mai trebuia ceva! Reacţia unei fete…
Adunaţi cu prietenii la o cafea, lângă oficiul lor unde clienţii nu făceau rând la invitaţii, ideea livrării de flori a apărut absolut spontan: „La masa de alături stătea o domnişoară un pic supărată. Într-un final, pe uşă a intrat un băiat, cu un buchet superb de trandafiri. Pentru ea. Faţa fetei s-a schimbat radical. Băi, ne-am zis atunci, ce fac florile cu lumea! Şi a început discuţia: despre flori. În timpul discuţiei cineva veni cu poveşti de prin filme unde poţi liber comanda flori pe internet. Ultima, am admis eu, nu e o idee rea. Ajuns acasă m-am informat, am mai schiţat nişte calcule, iar a doua zi m-am apucat de lucru”, spune Iulian.

Primul client – de la mii de kilometri depărtare
Chiar în ziua în care au lansat site-ul, cu buchete de flori şi cadouri, au primit primul sunet. Un moldovean aflat în America vroia să-şi felicite iubita. „Eram noi pregătiţi pentru livrare, dar oricum, mi-a îngheţat receptorul în mână. Merge! Îmi veni s-o pup pe fata care şi-a schimbat atunci, în bar, tristeţea în fericire, chiar în prezenţa mea, inspirându-mă”, povesteşte Iulian.

Surprizele afacerii: dragostea vine la bibliotecă
Într-o afacere frumoasă, orice zi aduce surprize. Dar sunt şi surprize de top, recunoaşte Iulian: „E una să livrezi flori cu ocazii diferite: aniversare, zile însemnate, când florile sunt o normă, şi alta e spontanietatea pe care mizează tinerii. Am avut un caz când un băiat ne-a telefonat de la… bibliotecă. A cerut o livrare urgentă. Flori şi ciocolată. Am avut un pic de discuţii cu doamna de la recepţie, că nu aveam permis. Într-un final, am intrat cu buchetul pentru fata care stătea la doar două bănci distanţă de acel băiat”.

Dar sunt şi situaţii interesante. “Am avut un client care a efectuat câte o comandă trei zile la rând. În toate cele trei zile a comandat trandafiri, de diferite culori, câte un ursuleţ de pluş cu inimioară şi nişte mesaje romantice anexă la livrare. Doar că în fiecare zi livrearea era la adrese diferite şi pentru domnişoare diferite”, zâmbeşte Iulian.

La femei a observat o caracteristica distinctiva. Femeile, de obicei nu anexează mesaje, iar după livrare sună ca să afle ce-a zis, cum a reacţionat, dacă s-a priceput de la cine e.

Business-ul e business, dar cel cu flori e şi tratament
Iulian şi prietena sa, Nicoleta, spun că această afacere le aduce fericire, mult mai mult decât bani. Livrarea de flori este probabil una dintre puţinele afaceri, emoţia de la care te bucuri să o aduci acasă: “E frumos să intermediezi iubirea!”, conchid tinerii. Cât despre alte aspecte ale afacerilor în R.M., Iulian recunoaşte: «E dificil, dar nu imposibil. Cel mai complicat este începutul, decizia. Actele pentru iniţierea afacerii, de fapt, sunt uşor de obţinut, şi nici nu pot spune că este costisitor, mai dificilă este pătrunderea pe piaţă, fidelizarea clienţilor şi convingerea acestora că ceea ce faci tu e ceea de ce au nevoie ei. Iar atunci când constată că au nevoie, să găseasca în geantă cartea ta de vizită, mai nou – site-ul şi adresa ta electronică”. Reţeta succesului, în opinia lui Iulian, este combinaţia dintre o idee inovativă şi bani suficienţi pentru ea. Ar mai fi ceva – un pic de noroc, poate.

Despre relaţia lui Iulian Filip cu … Iulian Filip
Tânărul întreprinzător spune că nu-l cunoaşte pe Iulian Filip (scriitorul), decât de la TV, ştie puțin din ce scrie, dar zice că dacă o fi, i-ar solicita acestuia consultanţă pentru tinerii care vor să surprindă prin mesaje de dragoste personalizate.

Distribuie articolul: