La 31 martie 2013, în ultima duminică a lunii martie, la ora 2:00, pe întreg teritoriul ţării se va trece la timpul „de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte. Adică ora 2:00 va deveni ora 3:00. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de către prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat, în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene.

Ora de vară este ora legală adoptată de unele ţări sau teritorii pe timpul unei părţi a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii şi până la o dată din timpul toamnei. Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină natural – în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.

 

 

Ideea orei de vară vine din secolul al XVIII-lea şi îi aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. Acesta s-a ocupat de modul în care lămpile cu ulei produceau lumina şi cât de eficiente erau acestea.

sursa: UNIMEDIA 

Distribuie articolul: