Fiecare concert înseamnă milioane de emoții pentru Pavel Stratan, iar această trăsătură i-a moștenit-o și fiului său, Cezar, care va debuta în muzică la sfârșitul primăverii, în acest an. Despre tainele educației și ale căsniciei de succes din familia sa, interpretul a mărturisit în cadrul emisiunii „Lumea Sandei”, prezentate de Sanda Filat. Prezentatoarea a reușit să-l facă pe interpret să uite de emoții și să exprime tot ce simte în raport cu familia, cariera și căsnicia sa.

„M-am gândit că o să am succes cu scamatoriile, dar nu și că o să ies pe scenă și o să cânt. Succesul a fost neașteptat de la început. Cred că am făcut ceva de suflet, am fost sincer, am fost eu, am spus lucruri simple și cred că acesta a fost secretul succesului meu.

M-am născut sub o stea norocoasă. Multă lume mă înteabă de ce am emoții la fiecare concert. Fiecare concert mi se pare ca și primul. Concertez de 10-11 ani și încă nu mă pot obișnui că lumea cumpără bilete pentru concert. Nu am fost pregătit de asta atunci. Am făcut doar niște piese simple pentru prietenii mei. Am și piese noi, dar ca primele nu cred că vor mai fi. Mereu am emoții ca prima dată. 

Tata într-adevăr era dur, dar pe bun merit. Niciodată nu vorbea mult, era foarte concret și ne certa după merite. A plecat dintre noi prin ’93. S-ar fi bucurat să mă vadă, mai ales că primul care mi-ar fi luat chitara din mâini ar fi fost tata. Eu la chitară cânt de la 5 ani de zile și multe mi-au fostr stricate. El nu accepta. Atât de mult aveam de lucru acasă, că tata spunea că nu ajung departe cu ea. Nu sunt sigur că deveneam ceea ce sunt dacă tata era. Tata a dispărut și eu am scris aceste versuri. Am avut altă stare după ce tata a plecat dintre noi, dar dacă le-aș fi avut și el le-ar fi auzit, s-ar fi bucurat. Pentru ce muncești, trebuie să ai – spunea tata. Uneori mi se pare că e prea mare succesul, dar când văd că muncesc la un vers câte o lună, îmi dau seama că poate am meritat.

Succesul nu m-a schimbat. Cel mai ușor, pe lumea asta, este să fii așa cum ești. Când am avut succes, multă lume a vrut să mă schimbe. Unii voiau să fiu călare pe cal și cu sabia în mână etc. Mă uitam la fiecare și le-am spus că voi fi așa cum sunt. De ce să porți masca ce ți se pregătește?

În piese, n-am inventat ceva. Tot ce s-a întâmplat în piesele mele, e 100% adevărat, dar nu neapărat că s-a întâmplat cu mine. Am scris PRIN MINE despre NOI. Am scris despre oamenii din mediul meu, dar asta nu înseamnă că eu beau așa ca în versuri. Eu nu beau deloc. Fiecare trebuie să înțeleagă ceea ce vrea. Oamenii vor să audă ceea ce vor ei, ceea ce le place lor. Dacă le explic piesa, nu le mai place. 

Nu cred că de când am lansat piesele mele, s-a făcut măcar cu un om în plus, care bea. Nu mi-ar place ca cineva să spună că eu cânt despre băutură. Ceea ce am făcut eu, putea face doar un om foarte treaz. Am văzut că la o emisiune, cineva spunea cum trebuie să fie Pavel Stratan. Am cântat mereu mai treaz decât omul treaz, cu atâtea cuvinte, accent pe fiecare sunet și literă… De multe ori îmi dau seama că lumea nu înțelege corect mesajul pieselor mele. Dar nu cred că am vreo piesă despre băutură. 

Pentru români, eram o noutate. Am avut același succes și aici și îl mai am. Până a ajunge în România, eram în topuri la vânzări, dar acest lucru nu era mediatizat. Acccentul moldovenesc se trage din felul în care am vorbit. Amintirile din copilărie se scriu așa cum au fost, cu aceleași cuvinte.

Eu sunt omul cu chitara. O iau și ies pe scenă, chiar dacă am o trupă în spate, e același lucru. Lumea ascultă versurile, showul nu-mi place. Eu rog să mi se oprească luminile din show. Niciodată nu mi-a fost greu în România. Omul se simte foarte bine acolo unde este respectat. Avem o familie foarte minunată. Eu fără familie nu pot, oriunde aș pleca. Acolo unde suntem împreună, acolo e bine. Dar când în jurul tău e atâta respect, nu știu cum de nu te-ai simți bine.

Cea mai mare problemă a mea sunt emoțiile. Am o ciudă pe ele! Altă problemă nu am, indiferent în fața câtor oameni cânt. Și durează până pe la jumătatea concertului. Tremur, arde tot în mine. În 10 ani, asta nu s-a schimbat, mai ales la concertele de folk, pentru că acolo, practic nu cânți pentru toți, ci pentru fiecare în parte, de parcă îi spui la ureche ceea ce vrei să spui – asta înseamnă un concert de folk. Nu mă mișc nici măcar 5 cm de la microfon. Când cânt, mă gândesc la fiecare cuvânt. Eu văd fiecare vers cântat, văd părinții, prietenii, tot. Transmit o situație reală, ceea ce a fost. Nu pot să cânt de fiecare dată diferit. 

Avem 16 ani de căsnicie, dar eu am făcut nu demult 44 de ani. Nu știu cum se căsătoresc alții, dar când ne-am căsătorit noi, a fost foarte repede. Pentru relația pe care o am, muncesc 24/24 de ore. Nu uit nicio secundă de asta. Noi ne-am propus să trăim bine. Trebuie să fii atent întotdeauna și să duci mereu o muncă. Nu știu dacă există cuvinte despre cum se poate explica o relație. Nu consider că există Rodica și Pavel, există un tot întreg. Eu fără ea, nu pot face nimic, iar ea e la fel. Noi ne-am creat ceea ce avem. Am muncit și acum doar susținem diamantul pe care îl avem. Noi nu uităm ceea ce ne-am propus. Munca noastră constă în atenția să nu greșim unul față de altul.

Nu ne-am contrazis niciodată timp de 16 ani. Ne-am creat o lume care nu permite nimănui să o zgârâie și să pătrundă în mijlocul ei. Nimic nu are voie să intervină, tot ce se întâmplă, are loc în jurul nostru. Nu vrem să schimbăm nimic în jur. Tot noi rezolvăm ceea ce ne înconjoară. Am avut și succes, dar și megasucces. Uneori, oamenii de la așa succes o iau hăisa, dar vacuumul ăsta e atât de bun, că nimic nu s-a schimbat. Noi mereu am menținut ceea ce avem.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă părintele este să fie cel mai bun prieten al copilului său. Nu am acceptat nicio secundă ca copilul să rămână la cineva. Nu cred că făceam ceva, ca Cleopatra să nu fie lângă mine, toate lucrurile le făceam cu ea. Dar nu știam că ea repetă totul în gând. Dar succesul din familia mea are o prietenie la bază. Încrederea e cea mai importantă. Dacă copilul nu are încredere în tine, găsește motive să nu facă ceva; când are – face totul foarte liber.

Toți copiii sunt talentați, dar nu știm fiecare cum să le descoperim talentele. Mai bun profesor decât părintele, nu există. Secretul constă în poveștile pe care i le spui copilului. Prin povești, îl educi în toate stilurile. Niciodată nu trebuie să repeți aceeași poveste. Trebuie să înțelegi în cine se regăsește și să-l ridici, pentru că el atunci e foarte entuziasmat. Înainte să apară Cleopatra, am muncit mult în această direcție. Am citit și mi-am dorit mult ca atunci când va apărea un copil, să-i ofer toate aceste lucruri. Părintele trebuie să fie permanent cu copilul. Niciodată nu trebuie ca părintele să facă ceea ce-i place lui. Trebuie să-l faci pe copil să nu spună NU sau NU VREAU. Când el spune asta, nu ai ce face. Mă refer la copiii mici. 

Cezar a împlinit 6 anișori și vreau să spun că noi suntem cam împărțiți cu proiectele. Cezar va debuta în muzică la primăvară, are un album cu aproape 8 piese gata și nu știu nici acum care va fi prima. Toate sunt foarte bune. Ceea ce mi-aș dori eu este să fac ca proiectul, pe jumătate, să fie și în Moldova. Cleopatra va împlini 13 ani, iar la primăvară, se relansează în muzică

Am ajutat-o pe Cleopatra cu mâna mea să ajungă la succes și tot eu l-am oprit. Când a fost cel mai mare succes, am venit acasă, pentru că era prea mare. A urmat succesul în 5 țări din Asia. Cleopatra abia împlinea 4 ani, pentru că ar fi început călătoriile cu avionul. Ea a continuat, ea și acum cântă, scrie versuri, are multe povești, poezii, piese. Ea știe toate piesele de pe albumul lui Cezar. Cezar se deosebește prin emoții de Cleopatra, îmi seamănă mie. Cleopatra mai întâi făcea pasul. Cezar e un pic altfel doar din punctul ăsta de vedere. El face și box de un an, e foarte bravo. 

Oamenii decid pentru copiii lor ce să facă, dar nu este corect. Eu muncesc toată ziua ca să-i dau Cleopatrei ceva foarte ușor de făcut. Niciodată nu i-aș spune copilului că trebuie să facă un lucru anumit. 

Vreau să promovez în albumul lui Cezar fiecare piesă ca și o poveste. Fiecare membru al trupei trebuie să aibă o intervenție, să apară și să dispară. Dacă va avea 12 piese, în fiecare piesă vreau să participe alți copii. Fiecare piesă trebuie să producă o poveste. Voi avea de lucrat cu mulți copii. Dar nu e neapărat să fie copii care știu să cânte la instrumente, doar să aibă auz muzical și să fie ascultători. Vom lansa albumul pe 1 iunie, de Ziua Copiilor, la Sala Palatului din București. În Moldova va urma peste o săptămână, dar mă gândesc să facem lansarea mai întâi în Moldova”, a mărturisit Pavel Stratan, în cadrul emisiunii.

Foto: Captură Video Privesc.Eu, Facebook

Distribuie articolul: