Este scriitorul care a cucerit imimile mai multor femei și bărbați din întreaga lume, grație adevărurilor vieții pe care le prezintă și grație personajelor sale, în care se poate regăsi oricine. Despre Paulo Coelho a auzit o lume întreagă. Mai puțini, însă, știu despre ce bagaj emoțional stăpânește acest scriitor și despre care e secretul fericirii sale de cuplu. Despre cărți, femei și iubire, Coelho a dezvăluit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru revista ELLE.

Ultima sa carte se numește Adulterul – o lucrare în care autorul abordează fenomenul infidelității în cuplurile contemporane: „Ideea romanului Adulterul mi-a fost insuflată de cititori. Am foarte mulți fani pe rețelele de socializare, de aceea am decis să dezbat împreună cu ei cea mai importantă problemă a contemporanietății – depresia. Pe parcursul zilei, am primit mai bine de 1000 de scrisori, iar în majoritatea mesajelor oamenii mi-au spus că se află în depresie din cauza infidelității. Tema mi-a trezit interes, astfel că am descoperit pe internet o serie întreagă de povești interesante despre infidelitate. Am înțeles că oamenii pot să-ți ierte faptul că mergi în așternutul altcuiva. Cel mai grav lucru este adulterul – relația permanentă cu cineva din exterior. La baza adulterului stă pasiunea, iar acest lucru mi-a stârnit cel mai mult ineteres”, declară autorul.

Despre faptul că cei mai mulți dintre cititorii săi sunt femeile, Coelho spune: „Mai mult de 60% dintre cititorii mei îi constituie femeile, dar cărțile mele sunt citite și de foarte mulți bărbați. Niciodată nu am divizat literatura în masculină și pentru femei. Scriu cărțile pe care le vreau și mă bucură fiecare cititor în parte.”

Deși a devenit unul dintre cei mai „vânduți” autori ai timpurilor noastre, Coelho spune: „Scopul meu nu este să vând cărți, ci să-mi împărtășesc gândurile. Scriitorul trebuie să scrie. În 1986, aveam totul: bani, soție și eram un compozitor excepțional, însă eram nefericit. Atunci, am mers într-un pelerinaj și mi-am promis că la sfârșit: ori voi renunța la scris, ori voi scrie o carte. În rezultat, am scris-o, dar nu mi-a fost deloc ușor. Dar trebuie să alegem mereu între viața reală și viața confortabilă. A doua variantă este mai grea, pentru că oamenii nu se află în siguranță niciodată: fiecare dintre noi poate să moară în orice moment. Așa că nu trebuie să pierdem timpul pe nimicuri, ci să trăim viața din plin.”

Amatorii lucrărilor sale știu deja că cele mai multe personaje ale lui Coelho sunt anume femeile. Despre acest detaliu, autorul declară: „Pentru mine, creația reprezintă un proces feminizat. Bărbații sunt mult mai logici: dacă au decis să scrie, mai întâi își face un plan și apoi o scrie pe un maculator. Creativitatea și inspirația, însă, are nevoie de deschiderea feminină. Am nevoie de o forță oarecum a femeilor. Pentru ca s-o pot absorbi, am nevoie să văd lucrurile prin ochii femeii. Așa au apărut „Brida” sau „Unsprezece minute”. Atât de mult intru în rolul personajelor mele, încât uneori îmi vine greu să deosebesc felul meu de gândire cu cel al lor. Analizându-mi lucrările, deseori mă gândesc: wow, ce femeie interesantă a ieșit din mine!”

Coelho a fost căsătorit de patru ori, însă pe actuala soție nu o scapă din ochi deja de mai mulți ani. „Cel mai important lucru este să acceptăm că oamenii se schimbă. Atunci când se căsătoresc, își imaginează că vor trăi o viață cu unul și același om. Dar nu este așa. Sunt căsătorit deja de 35 de ani, iar soția mea este cu totul alt om decât cel la căsătorie: și psihologic, și fizic, totul se schimbă. Pentru ca viața în doi să fie binecuvântată și nu blestemată, trebuie să acceptăm schimbările ca pe niște lucruri firești. Sigur că și iubirea trebuie să fie mai puternică decât orice!”, mai adaugă Paulo Coelho, pentru sursa citată.

Foto: qews.infowww.philosofreaky.com

Distribuie articolul: