Azi am intrat într-una din patiseriile din centrul Chișinăului, unde mi-am luat niște eclere. Și unde, din întâmplare, am întâlnit-o pe Liliana Vițu. Pentru cei care nu știu, Liliana Vițu este șefa departamentului de actualități de la Moldova 1.

Cum ar veni, un fel de misionar în pustiu care, de jumătate de an, încearcă să reformeze „Mesagerul”.

Era la o ceașcă de vorbă cu Carmen M., de la TVR. Cu un zâmbet amabil, doamna îmi spune că și la ei au existat aceleași probleme cu televiziunea publică, aceleași procese de schimbare și reformare. „Doar că voi mai aveți nevoie de puțin timp, dar cred că până la urmă o să iasă bine”, mă asigură jurnalista din România.

După aceea, mi-am amintit de stagiul practic la Moldova 1 și am încercat să-mi imaginez cum ar fi să schimbi acel cuib de viespi… Minți diforme, care știu doar să adulmece din care direcție vine „mirosul dulce al puterii” și să vină în cabinetul șefei/șefului cu o eșarfă de poliester pe post de mică atenție. Tradiția spune că, de obicei, după asta „padrujca” șefei prindea din zbor o gogoașă duuulce-dulce, sub forma de salariu.

Iar dacă eroul lui Camil Petrescu credea că pentru a face avere e nevoie neapărat de „o șiră a spinării flexibilă ca nuiaua”, înseamnă că pentru a rămâne câte 15-20 de ani (și mai mult!) la Moldova 1, e nevoie de o operație de extirpare a șirei spinării.

Partea funny e că șira spinării, odată scoasă, nu-ți mai poate crește alta. E un fapt ireversibil. De altfel, ca și lobotomia de care par să fi avut parte unii de-acolo. Cum să reformezi ceva ce lipsește? Detalii picante în episodul următor…

Distribuie articolul: