Am crezut mereu că prepararea aluatului dospit în care sunt implicate drojdiile este ceva din domeniul fantasticului, care necesită experiență și care cu siguranță mă depășește. Dar mi-am schimbat atitudinea găsind această rețetă care se face foarte ușor, repede și fără mare efort. Și cu această ocazie, astăzi dăm start și noului sezon al murăturilor! ps: Acest aluat merge foarte bine și la pizza, plăcinte și multe altele. Iar umputura poate fi care doriți voi (brânză, mere, vișine sau cartofi).

Rețetă pentru 15-20 pateuri.

(daca se poate fără preț de data aceasta, căci făină avem cu toții în bucătărie, iar varza murată o putem lua de la mama de-acasă 🙂 )

Ingrediente:

  • 400-500 gr varză murată
  • 2 cepe medii
  • 1 ou
  • 600 gr făină
  • 300 ml apă fiartă caldă
  • 100 ml ulei de măsline
  • Jumătate de plic de drojdie uscată (dacă aveți de cealaltă, la calup, e chiar mai bine)
  • O linguriță de sare
  • O lingură de zahăr

Mod de preparare
Preparăm aluatul. Turnăm într-un vas apa caldă. Presurăm o lingură de drojdii uscate, o linguriță de sare și o lingură de zahăr.
Deasupra presurăm 500 gr făină cernută. Amestecăm totul cu o lingură.

Adăugăm încă 100 gr făină și 50 ml ulei de măsline. Trebuie să vă iasă un aluat mai moale, pe care îl frământăm cu mâinile. Mai adăugăm încă 50 ml ulei și mai frământăm aprox. 5 minute.
Aluatul trebuie să fie moale, dar pentru că adăugăm uleiul, el nu se lipește de mâini. Daca vi se pare totuși că este prea moale, mai adăugați faină.

Acoperim aluatul cu un șervet curat și îl punem la un loc uscat și cald. După observările mele, aluatul se ridică de la 30 minute până la o oră.

Între timp, pregătim umplutura. Curățim cepele, le tăiem mărunt și le prăjim în puțin ulei. Când ceapa s-a înmuiat, răsturnăm peste ea varza murată și le lăsăm să se prăjească împreună vreo 10 minute.
Luăm de pe foc varza și o lăsăm să se răcească. Când s-a răcit destul, spargem oul și îl amestecăm bine cu umplutura de varză. Pipărăm după gust.

Acum, trecem la pregătirea pateurilor propriu-zise! Pe masa de lucru presurăm puțină făină. Răsucim aluatul într-un rulou și tăiem din el 15-20 porții. Fiecare porție o întindem în cerc pe atât de mult, cât de mare vrem să fie pateul. Punem câte o lingură de umplutură de varză în mijloc și lipim marginile.

Astfel pregătim toate pateurile. Le prăjim pe ambele părți într-un castron cu mult ulei bine încins.

Le scoatem pe un șervețel de hârtie ca să se scurgă de ulei.
Ca o alternativă mai sănătoasă, se pot coace în cuptorul preîncălzit la 200 grade, timp de 25-30 minute.

Poftă bună!

 

Distribuie articolul: