Alimentele sunt mediul de joacă al micro-organismelor. Neutralizează-le și spune adio intoxicațiilor alimentare! ÎN FRIGIDER
Fixează temperatura. Bacteriile sunt omniprezente, dar ele nu se înmulțesc decât atunci când au o anumită concentrație. Pentru a evita proliferarea lor, temperatura trebuie să se situeze între 0º și 4ºC în frigider și la -18ºC în congelator.

Triază alimentele. Variațiile de câteva grade între compartimente. Determină locul alimentelor, în funcție de fragilitatea lor. Respectă instrucțiunile din manualul de utilizare a frigiderului tău.

Dă cu buretele. Frigiderul nu are neapărat nevoie de a fi curățat în fiecare săptămână. Este suficient să ștergem murdăria cu un burete pentru a împiedica înmulțirea bacteriilor. Putem curăța frigiderul o dată pe lună cu apă și detergent de vase.

PE BLATUL DE BUCĂTĂRIE
SeparĂ alimentele fragile. DepoziteazĂ resturile de alimente În dispozitive ermetice. Astfel eviȚi contaminarea în cruce între carne, pește și mâncare gătită. Puiul și carnea tocată sunt de cele mai multe ori purtători de germeni. O dată ce le gătești, ele îți pierd majoritatea microbilor, dar este important să nu utilizăm aceleași instrumente pentru carnea crudă și pentru cea gătită. E posibil, de asemenea, ca mâinile să fie contaminate în timpul preparării, așa că spală-te înainte să mănânci.

Dezinfectează suprafețele. Să dai rapid cu buretele nu este suficient pentru a elimina bacteriile. În plus, buretele poate fi principala sursă de contaminare. Pentru a evita ca bacteriile să ajungă în mâncare, gândește-te să dezinfectezi suprafețele și bureții cu un produs adecvat și să speli prosoapele de bucătărie la 60ºC sau mai mult, pentru a omorâ bacteriile.

MASA DE BUCĂTĂRIE
Uită de alimentele lăsate pe masă. Produsele proaspete sau gătite nu pot să rămână afară din frigider mai mult de două ore. Dacă le-ai uitat mai mult, mai bine le arunci. Să respecti beneficiile temperaturii scăzute este foarte important. Multe infecții apar din cauza alimentelor lăsate prea puțin în frigider. Orice schimbare drastică de temperatura umple produsul de microbi, de aceea e foarte important ca un produs congelat, care a fost decongelat, să nu mai fie din nou pus la congelator. Dacă trebuie să decongelați un aliment, este de preferat ca trecerea să nu fie bruscă, ci să le lăsați să se decongeleze în frigider.

Ai grijă la data de expirare. Putem depăși limita datei de expirare? Regula generală spune că nu, pentru că produsele sunt de obicei sensibile. Nu știm dacă produsul nu a suferit cândva o schimbare bruscă de temperatură. Putem totuși să admitem o excepție de o zi pentru iaurturi, deoarece aciditatea alimentului face ca mediul să fie ostil micro-organismelor, dar asta doar dacă nu are un aspect diferit. În ceea ce privește produsele pe care scrie a se consuma de preferință înainte de termen, se admite o depășire a termenului limită cu maxim câteva zile. Acest tip de etichetă ne spune tocmai că produsul poate să-și piardă din calitate și gust, dar nu este obligatoriu să se întample acest lucru.

Sursa/foto: www.elle.ro

Distribuie articolul: