Acum că a venit canicula și am trecut la ținute lejere, nu trebuie să uităm și de hainele călduroase. Îmbrăcămintea și accesoriile de iarnă necesită o îngrijire mai deosebită decât alte articole vestimentare. De aceea, îți dăm sfaturi prețioase despre cum să ai grijă de garderoba ta. Citește-le cu atenție. Clasifică-le pe categorii

Ca să eviți tărăboiul din garderoba ta, dar și ca să păstrezi mai bine hainele groase, de care acum nu ai nevoie, cel mai bine e să le ții separat de cele de vară. La îndemână să ai doar articolele vestimentare de sezon, fără a le răscoli și pe cele groase de fiecare dată când ai nevoie de ceva. Dacă păstrezi îmbrăcămintea în straturi, atunci ai grijă ca hainele mai grele, sau mai puțin predispuse spre șifonare, să fie la baza rafturilor. Iar cele mai fine și fragile deasupra acestora.
Ca să găsești cu ușurință ceea ce ai nevoie, rezervă un loc special în dulap pentru pantaloni și unul pentru pulovere. Dacă nu ai garderoba prea mare, atunci le poți păstra în pungi din țesătură sau cutii. Iar pentru a economisi spațiu cumpără, din magazinele specializate, pungi ermetice. Acestea sunt dotate cu un sistem special de eliminare a aerului, astfel vei câștiga mai mult loc în dulapul unde ții hainele.

Un umeraș – o haină

Încearcă să păstrezi câte un singur articol vestimentar pe umeraș, așa vei găsi mai rapid ceea ce cauți. Hainele de iarnă necesită umerașe mai speciale. Din cauza greutății și mărimilor, îndeosebi vestimentele extrerioare, ca paltoanele, gecile sau jachetele, trebuie păstrate pe umerașe mai masive și mai late decât cele tradiționale. Puloverele sau rochiile din lână e bine să le păstrezi pe umerașe cu maringinile rotunjite, îmbrăcate în țesătură sau pe cele cu suprafețe din catifea, care împiedică alunecarea acestora și păstrează forma fără a deforma țesătura.
Pentru a evita deteriorările sau pătarea hainelor, atunci când cotrobăiești de fiecare dată prin garderobă, păstrează-le și protejează-le în pungi din peliculă sau țesătură.

Cum scapi de molii?

Vestimentația și accesoriile, ca gențile sau căciulile, confecționate din blană, lână, cașmir sau mătase pot fi distruse de molii. Chiar și cele mai luxoase și aranjate garderobe nu pot fi scutite de invazia acestor insecte. De aceea, protejează-ți garderoba cu detergenți, pernuțe sau pastile antimolii, pe care le poți procura de la magazinele specializate.
Evită naftalina! Pe lângă mirosul neplăcut, greu de înlăturat chiar și după câteva spălări, aceasta este toxică nu doar pentru insecte, ci și pentru oameni. Îți recomandăm să folosești pernuțele cu miros de cedru, levănțică, lavandă, mentă, lămâiță, cimbru, rosmarin sau acele de brad. Acestea îți vor proteja hainele pe durata întregului sezon de vară.
Atenție maximă! Nu puneți pernuțele în contact direct cu haina, deoarece acestea, în timp, se pot decolora și îți pot păta vestimentația. E suficient să plasezi, în colțul raftului sau la o margine a garderobei, una sau două pernuțe.

Acordă atenție mare hainelor din piele

Vestimentația și încălțămintea din piele necesită o îngrijire mai specială. Ținând cont că vor fi păstrate în dulap câteva luni bune ar fi cazul să le hidratezi cu creme speciale. După ce ai aplicat crema și aceasta s-a îmbibat, curăță ceea ce este în exces cu o cârpă curată din bumbac, astfel vei conferi și luciu texturii.
Ca să nu se deformeze, încălțămintea din piele ar fi bine să fie umplută cu hârtie. Păstreaz-o în pungi de țesătură și cutii, dar să ai grijă să nu plasezi greutăți care ar putea deforma cutia. Și gențile, la rândul lor, ca să nu-și piardă forma, trebuie păstrate în pungi și umplute cu hârtii sau sacoșe.

Pune în dulap doar haine curate

Înainte de a le aranja în dulap pentru o perioada lungă, verifică și ai grijă ca hainele să fie curate, cu toți nasturii și fermoarele în regulă. Niciodată nu știi cât de spontan ar putea veni sezonul rece și nu vei avea timp să umbli să le repari. Recomandăm ca acest tip de haine să fie duse la curățătorie, deoarece o acțiune greșită ar putea să le deterioreze. Merită să faci o investiție care te va scuti de risc și cheltuieli suplimentare pe viitor.
Dacă ai decis să le cureți în condiții casnice, urmează cu strictețe indicațiile de pe etichetă. Pune-le la uscat pe umerșe, iar hainele din lână pe suprafețe plate fără să le întinzi pe sfoară sau umeraș, întrucât din cauza greutății își pot schimba forma.

Ai grijă de garderoba ta și verifică periodic starea hainelor, ca să nu ai surprize neplăcute în sezonul rece.

Distribuie articolul: